2012. július 31., kedd

A Török Flóris (utcai) Általános Iskola története (előadásról 2.r.)

A Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet szervezésében tartott előadásról, melyet Komoróczy László tartott, 2012 júniusban írtam már cikket. 
A Pesterzsébet Újság is felfigyelt az előadásra és Ilonka Mária újságírónő - akivel már pesterzsébeti helytörténeti témában működtünk együtt - nagyon jó cikket írt az előadásról.
A Pesterzsébet Újság példányait a pesterzsébeti emberek pillanatok alatt elkapkodják, a környékbeli budapesti és dél-pesti szomszédainkhoz gyakorlatilag csak ismeretség útján juthatnak el a pesterzsébeti újság példányai.  
Ebből a megfontolásból ezért a Helytörténeti Klubunk előadásáról az újságtudósítást bátorkodom leközölni. 
Remélem ezzel semmilyen jogi problémát nem követek el, hogy a dél-pestiek nagyobb tömegeihez is eljut így ez az érdekes cikk...


A képen látszik a Török Flóris Általános Iskola eredeti régi épülete a Török Flóris utcában.
Az újságcikk részletesen leírja az iskola történetét és kitér a Török Flóris alapítványra is...
 A Török Flóris  Általános Iskola története előadásért köszönet egyrészt még egyszer Komoróczy László úrnak, valamint az újságcikkért a Pesterzsébet Újságnak és személy szerint Ilonka Mária újságírónőnek.











Az előadás első részéről a cikk:
http://zettvel.blogspot.hu/2012/06/torok-floris-utcai-altalanos-iskola.html

 (bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

2012. július 23., hétfő

Kossuthfalva története képekben (4.r.)

A következőkben folytatom Kossuthfalva történetét...a 2012 május 8-i előadásom negyedik része következik képekben...
Az előadásomon bemutattam ezt az 1882-es térképet, hogy az 1870-es területfelosztások és terület vásárlások nagy valószínűséggel hogyan történhettek kezdetben, illetve az utána következő néhány év múlva...ezt mutatja ez a térképes-rajzos dokumentum.   

Erre a rajzra különböző könyvek és részben levéltári kutatások alapján is bejelöltem, hogy melyik területen kik vettek birtokot...látszólag ez felesleges butaságnak tűnhet...de véleményem szerint csak így tudunk sok dolgot értelmezni szűkebb hazánk történelmében...természetesen ez a dokumentum a teljesség igénye nélkül értendő...de azért mindenképpen ad némi irányvonalat az akkori tulajdonosokra.

A későbbi fontosabb utcák vonalai alapvetően ezeknek a terület felosztásoknak lettek az utódai, ezért nem olyan egyértelműek az utcák találkozásai és folytatásai, mint  szomszédainknál az előre megtervezett Kispesten vagy (Új) Csepelen az 1838-as árvíz után.
A régi ős Kossuthfalva terület az 1870-es jóváhagyás után, az eredeti térkép az 1882-es évben jelent meg, de akkor még külön beírásos változtatások nélkül.
Szintén a régi ős Kossuthfalva terület az 1870-es jóváhagyás után, az eredeti térkép az 1882-es évben jelent meg, ezen a szürkés térképen jól látszanak az ős Kossuthfalva határai. Itt jegyzem meg, hogy a Biroy névírásnak szinte mindenhol, akár a leírásokban, akár a térképeken több változata létezik, a legtöbb Biroy, Biróy, Bíróy...de feltehetően eredetinek mégis a Biroy változat tekinthető.
1882-ben 5 holdas telket vásárolt magyarszéki Rédeky (Redl) Alajos (ezredes?) és Erzsébetfalván telepedett le. 
A Rédeky birtok Erzsébetfalvának azon a részén volt, mely szinte 1882 körül még néptelen terület és a Nagy Sándor utcában teljesen Kossuthfalva mellett helyezkedett el. Ezért kerülhetett a régi képeslapra nem helyesen a Kossuthfalva felirat, mely tehát valójában nem Kossuthfalva volt, hanem Erzsébetfalva.
Nagyságos Rédeky úr 5 holdas birtoka jóval nagyobb volt, mint a környező kis 300 nöles birtokok. A Rédeky család 44 évig lakott a területen.
A Rédeky család fokozatosan adta el erzsébetfalvi felparcellázott telkeit, az utolsó 1926 körül kelt el... 
Ezt a hirdetést Kolozsi Gyula topictársam 2011-ben küldte E-mail-en, köszönöm Gyula!
Az Erzsébetfalva területen lévő nagys. Rédeky úr volt birtokának helye mai 2012-es állapotában a Nagysándor József utcáról nézve...
Kossuthfalva lakosai 1885-ben adományozásból és közadakozásból Kápolná-t építettek a Damjanich utcában...a mai Szent Lajos templom elődje...Templomszentelés1886 augusztusban volt...
Dédnagyapám Balogh Nándor első felesége és gyermekei családi fényképeken, a képek 1885...1888 között...készültek Kossuthfalván. Ezek a képek múzeális jellegű régiségnek tekinthetők, a fotók ferrotípia képek, fémlemez anyagon készültek.

Egyéb: Ha valakit érdekel, a  PESTERZSÉBETI ÉRDEKES blogomban: "Villa Rédeky" címmel még 2011 elején három részes cikksorozatot írtam, az elérhetőségek a következők: 

http://zettvel.blogspot.hu/2011/01/villa-redeky-elso-resz.html

http://zettvel.blogspot.hu/2011/02/villa-redeky-masodik-resz.html

http://zettvel.blogspot.hu/2011/03/villa-redeky-harmadik-befej-resz.html


(a cikk folytatása az 5. részben)  

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis) 

2012. július 12., csütörtök

Pesterzsébet és környéke (2.r.) 1988, szomszédolás térképrészletek

Jelen sorozatom első részében írtam, hogy több ismerősöm kérte, hogy ne csak 100...150 éves és valahány éves térképeket tegyek fel Pesterzsébetről és a környékről, hanem csak 30...40 évvel ezelőtti térképeket is...és tehát ne csak Pesterzsébetről , hanem a Pesterzsébettel közeli, környező szomszédolós területeinkről is...azaz Soroksár, Csepel, Kispest, Pestlőrinc térképeket-térképrészleteket is...

Ez alkalommal egy saját tulajdonú, 1988-as évjáratú Budapest térképet vettem elő és scanneltem ki belőle az idevonatkozó délpesti szomszédolós térképrészleteket.
A térkép akkor 31 forint 30 fillérbe került, de az is igaz, hogy akkoriban egy ilyen magamfajta tervező-kivitelező mérnökemberke fizetése úgy emlékszem  jó, ha kb. 10-11 ezer Ft volt...

(A képek nagyított alakban történő megtekintése: jobb gombbal "Kép megjelenítése", aztán kattintás a (+) nagyítási nézetre)

Pesterzsébet,  Csepel és Kispest részlet 1988  
(Néhány utcanév változási érdekesség: A mai Városközpontban Topánka utca neve akkor még Prieszol József utca volt, a mai Lajtha László utca még Krammer Sándor utca volt, a mai János utca akkor Ságvári Endre utca volt. A nevezetes Szent Imre herceg utca akkori neve Ősz Szabó János utca volt. Az 1950-es évekbeli kertvárosi Partizán utca ma már Erzsébetfalva egyik leghíresebb alapítójának nevét, azaz Hitel Márton nevét viseli.)
Pesterzsébet és Soroksár részlet, Csepel, Kispest részlet 1988 
(Érdekesség: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház még nincs...a terület gyakorlatilag még az Újtelepi-parkerdő részét képezi, másik fontosabb érdekesség, hogy a Kisdunánál még a Délpesti Szennyvíztisztító  sem létezik)
Csepel, Pesterzsébet és Soroksár Millenniumtelep részlet 1988
Pesterzsébet, Soroksár, Kispest, Pestlőrinc részletek 1988
Budapest Autóbuszvonalak részlet 1988
Budapest: Autóbuszvonalak részlet, Villamosvonalak és egyéb1988
Budapest térkép 1988, Budapest főváros címerével

Remélem, ez alkalommal is lesznek olyan olvasók, akik ezeket az 1988-os délpesti térképeket és budapesti közlekedési vonalakat kedvteléssel tanulmányozgatják, nézegetik...és nosztalgiát is ébreszt...
(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)