EttvelZoltán http://www.facebook.com/zoltan.ettvel**ÓváryGábor http://www.facebook.com/gabor.ovary

2010. december 22., szerda

Erzsébetfalván két híres templomunk






Erzsébetfalván két híres templomunk

Itt van Szent Karácsony ünnepe és ebből az alkalomból két híres templomunkkal kapcsolatos cikket rakok fel.

Erzsébetfalva az 1870-es évek után jelentősen fejlődött és templom felépítése is sorra került.
A Szilágyi Lajos utca és a Templom utca kereszteződésében (ma Baross utca és Zilah utca sarkán), akkori nevén Templom téren felépítették és 1876 november 19-én felszentelték az első katolikus templomot.

Egy idő után nagyobb templomra volt szükség, és az akkori erzsébetfalvai Piacz téren (ma Szent Erzsébet tér) felépítettek egy másik katolikus templomot. A templomot 1909 július 11-én avatták fel és szeptember 8-án szentelték fel.
A régi Zilah utcai első katolikus templomot 1913-ban lebontották és a piactér funkció az erzsébeti Vásárcsarnok felépítése után megszűnt és a Vásárcsarnokhoz került át, a Piacz tér Szent Erzsébet tér nevet vett fel.
A csatolt zöldes színű 1902-es térképen pirossal jelölve van az első katolikus templom az akkori Templom téren, a barnás 1910 utáni térképen az új Szent Erzsébet Templomunk is látszik.

Remélem nem követek el hibát azzal, hogy a Pesterzsébeti Múzeumban az általam megvásárolt „Pesterzsébet Anno” c. könyvből vett 1909-1910-es egykori képeslapot népszerűsítésként erzsébeti blogunkba kirakom.
A csodás fotó a Pesterzsébeti Múzeum kiadásában megjelent könyvből való, a könyvet mindenkinek nagyon ajánlom, a képen mindkét híres katolikus erzsébeti templomunk látszik:
„Erzsébet Fogadalmi Templom, Erzsébetfalva, Jelen, Múlt.”


Kívánok mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket és jó Egészséget!

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése