2010. szeptember 1., szerda

Egy érdekes képeslap


James jegyzete:
Előszó helyett;
Ezen oldal, az alábbi hasonló jellegű, és hosszabban tartó tisztázó jellegű párbeszédek, vagy monológok számára jött létre. Akinek valami hasonló ötlete támad, írja meg.

Z’Ettvel, egy találós kérdés nyomában.
Sokszor a nyomozás érdeke megkívánja a diszkréciót, ilyen eseteknél „kiskosutis” néven mutatkozik be, ha azonban még mélyebben akar kutakodni, mivel vastag a könyv, vagy sok a dokumentum egy dobozban, azoknál az eseteknél a „kiskiskosutis” néven teszi a dolgát. Jóval szerényebb és kisebbnek tűnik, ezért aztán a válaszok képtelenek elbújni előle, mivel a legkisebb helyekre is be tud nézni, és megtalálja őket.
Precíz logikával, töretlen akarattal követi a nyomokat, de a nyomok most homályosak, és nem lesz egy könnyű dolog végig járni az utat, amíg közösen el nem jutunk (azért többes, mert mi is segítünk) a helyes válaszig.
Eddig: James írta.

Ettvel Zoltán jegyzete:
Sziasztok!
Faluvégi blogtársunk feltette ezt a képet, találós kérdésként, megfejtésre. (kivételesen a könnyebbség kedvéért szándékosan mellékelem a Faluvégi által feltett erzsébetfalvai képet, ne kelljen keresgélni)
A képen a felirat szerint Erzsébetfalva, Kossuth Lajos utca látszik, szerintem kb. 1904 körül, mert még kőburkolatot ill. sárga keramitkövet nem látok a képen. Nem tudom tehát, hogy jön össze a kép, és azt hiszem, ez az Ipartestület épület már sehol nincs meg, vagy mégis valahol?
Az épület felirata tán: Erzsébeti Iparoskör (?) Általános Ipartestület Betegsegélyző (?) feliratokat tudtam kivenni. A háttérben egy gyár felirata látható, kb.: Edényárú csarnok.
1. Na'most, ha ez a Kosuti vége felé lenne, akkor ott Soroksári út lenne, de nem akar az lenni, mert itt baloldalt a Guyon háznak kellene kb. lennie, ami szintén nagyon régi volt, de annak nyoma sincsen.
2. Szóba jöhet még talán a régi Nagy Sándor utca, hogy a kép ott készült volna, mert azidőtájt a mai Nagysándor József utcát egészen a Szent Imre herceg utcáig (akkor Család utca) még Kossuth Lajos utcának hívták, és onnan kezdődött csak a Nagy Sándor utca. Itt jobbra volt egy Fémárugyár, (lásd a mellékelt térképen ). A Fémárugyár james blogjában név szerint is meg van említve (Falart, 2009. ápr. 26. Győrffy-Wolf Fémárugyártó Rt. Erzsébetfalva), gyárhelyszín megjelölés nélkül. 

Egyébként kapcsolódó adatok a Pesterzsébet története könyvből.
1898 Erzsébet-Kossuthfalvai Ipartestület megalakulása.
1904 Kőburkolattal látták el a Hitel Márton (ma Kossuth Lajos) utcát.
1905 Elkészült a helyi Erzsébeti Ipartestület otthona a Kossuth Lajos u. 49. sz. alatt.
1906 Keramittal burkolták a Hitel Márton (ma Kossuth Lajos) utcát.

A kérdést, hogy a képeslapos képrészlet hol lehetett, jó ideig nem sikerült kitalálni.

Utólagos megjegyzés, az intézmény helyes elnevezése:
Iparos Kör, és Általános Ipartestület Betegsegélyező Pénztár

A "PESTERZSÉBET-a hazám " blogban különféle blogtársi összevetések és gondolatok, információk alapján röviden a következőket állapíthatjuk meg a mellékelt Kossuth Lajos utca - Erzsébetfalva alábbi színezett képeslapról:

1. Az Ipartestület Épület földszintes kép (az épületen a felirat: Erzsébetfalva Iparos Kör Általános Ipartestület Betegsegélyező Pénztár) mai házszámozás szerint Erzsébetfalván, a Kossuth Lajos utca 49. szám alatt készült, ahol napjainkban ma Pártház, majd Ipartestület található az egykori Pflum mozi épületrendszer mellett.
2. Az Ipartestület ház a „Pesterzsébet története” könyv szerint 1905-ben készült el, tehát a kép készítésének időpontja feltehetően 1905 előttre tehető  és így nyilván a templom sem látható.
3. A Kossuth Lajos utcát (akkor még Hitel Márton utca) fokozatosan 1904-1906 között látták el sárga keramittal, tehát hogy már kövezve lett az utca, vagy nem, azt a kép alapján sem lehet egyértelműen megállapítani.
4. A képen Edényárú Csarnok feliratot lehet látni a tér felé, azaz a majdani templom felé. Nyilván templomot azért nem lehet még látni, mert a Szent Erzsébet templomot csak 1909 július 11-én adták át a régi Piac téren, azaz a mai Szent Erzsébet téren.
5. A képeslapon a Kossuth Lajos utca és a Török Flóris utca kereszteződésében éppen látható a helyi villamosjárat egy kocsija.


A cikket bejegyezte James és Ettvel Zoltán (kiskiskosutis)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése