2010. november 6., szombat

Kossuthfalván Kossuth telek (Első rész)








Kossuthfalván Kossuth telek (Első rész)

Mindig érdekeltek az elnevezések, névadások…kit, ki, miért, hol, mért, mikor, miről…lehet, hogy látszólag semmi értelme ezen morfondírozni-töprődni…de pl. érdekelt a Kossuth telek dolog is… mert, hogy is volt az..?…
Ebből a megfontolásból jelen blogcikkünkben most a Kossuthfalva elnevezéssel ill. az ehhez kapcsolódó Kossuth telekkel foglalkozunk.

A XIX. század második felében szinte egy esztendőre esik „Pesterzsébeti Hazánk” mindkét telepének, azaz Erzsébetfalvának és Kossuthfalvának is a megalapozási ideje.

Javaslom tehát menjünk vissza az időben 140 évet és nézzünk körül az egykori Gubacs puszta-soroksári telepen. Ez idő tájt itt a kialakuló Kossuthfalván 1870 körül már több ház volt telekkel, de a telepnek valójában még nem volt neve. A mellékelt egykorú 1870-1875-1880-as térképeken láthatóak az említett időszakra vonatkozó területi beépítettségek.

Kossuthfalva régente Gubacs községnek a déli nyúlványát képezte, később Soroksárhoz tartozott. A soroksári pusztagubacsi 2290. számú telekjegyzőkönyvben felvett 7630. helyrajzi szám alatti 123 hold földterület ekkor a londoni „General Company…” angol bank tulajdonát képezte, mely társulattól 1868-ban megvette Löwi Mór, aki azt 1869-ben továbbadta Bíróy Béla egykori 1848-as honvédnek és nejének Komjáthy Borbálának. Bíróy 1870-ben a birtok egy részét parcelláztatta és egy 1870 évben készült terv szerint a „Kossuth Helység” nevet adta.

A ma is Kossuthfalvának nevezett telep polgárai a mai Nagy Sándor utca és Vécsey utca sarkán lévő, a telep kaszinójának megfelelő 48-as Vendéglőben tartott összejövetelen 1870-ben elhatározták, hogy az ottani teleprészt Kossuth Lajosról fogják elnevezni. Azonban Bíróy nemcsak a helység-telep elnevezéshez kért engedélyt Kossuth Lajostól, hanem azt is kérte, hogy az egyik parcellának Kossuth telek nevet adhasson, amit neki is ajándékoz Kossuthnak. Kossuth tényleges elfogadás helyett azt javasolta, hogy Bíróy a telket valamelyik 48-as hős családjának adományozza. A névadáshoz a beleegyezést tehát Kossuth Lajos megadta, így lett a telep neve: Kossuthfalva.

Az Ajándékozási Szerződés tartalmazza többek között az alábbiakat:

"...nyújtsák a számkivetésben élőnek Soroksár puszta Gubacsi 2290. sz. telekjegyzőkönyvben (6151-6261, 6961-6964, 6966-6981.) fekvő birtokunkból 154. és 155. sz. alatt kihasított 1300 négyszögöl területű házhelyet ajándékozunk Kossuth Lajosnak és ezennel beegyeznek, hogy nevezettnek tulajdonjoga a mondott ingatlanra minden további meghallgatásuk nélkül bekebelezhessék..."

A nevezetes 1300 ill. 1312 négyszögöl nagyságú saroktelek a Nagy Sándor és a Knézich utcák sarkán van a történetleírások szerint…de valójában melyik sarkon, hol…

Namost ezt a telket tehát a levélváltások után Biróy Béla a Kossuth Lajos javaslata alapján "zilahi" Sebess Emil 48-as honvédőrnagy fiúárvájának adományozta.
Ez a Sebess (Sebes) Emil név nem volt annyira ismeretlen név mint először gondolnánk...

(folytatása következik)

(bejegy.:Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. O.K. James, köszönöm, rendben!

    VálaszTörlés
  2. Most volt csak időm végig olvasni figyelmesen,
    nagyon jó. Bátrabb és gördülékenyebben szántja a tollad a papírost.
    Díjat ugyan mi nem kapunk, de van egy díjazottunk a "kosuti".

    VálaszTörlés
  3. Szervusz James!

    A hozzászólásod köszönöm és az tényleg jó hír, hogy a "kosuti" világdíjazott lett, mi erzsébetiek legyünk erre büszkék!

    bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis

    VálaszTörlés