2010. december 16., csütörtök

Pflum (Pflumm) család







A Helytörténeti Klub Pesterzsébet 2010 december 14-én tartotta jubíleumi 50. előadását a Csili Vízváry termében. Az előadás címe: „Pesterzsébet és a Pflum család”.
Az előadásról részletesen beszámol James a blogjában, elérhetősége:

http://fal-art.blogspot.com/2010/12/helytorteneti-klub-3.html 
A blogjában a cikk címe: Helytörténeti Klub 3
magam még néhány kiegészítést szeretnék hozzátenni az előadással kapcsolatban.

Kökény Sándorné Kalmár Veronika klubvezető megnyitó szavai után következett az előadás.
Az előadást Skaper Brigitta tartotta, aki körültekintően még az USÁ-ban élő Pflum-Pflumm jelenleg élő családtagokkal is felvette a kapcsolatot. Az előadáson több olyan érdekességről is beszámolt, amiről még sehol nem hallottunk, valamint néhány olyan eddig ismeretlen fotót is bemutatott, melyet Amerikából küldtek részére, ezzel is tartalmasabbá téve az előadást.
Az ismereteink szerint a Pflum család nevét eddig úgy vélem mindig egy „m” betűvel láttuk írni, az előadást tartó Brigitta felhívta a figyelmünket, hogy a család is használta mindkét írásformát, de a család jelenkori tagjai kérték, hogy két azaz „mm”-mel helyes a név, tehát így: Pflumm a család helyes neve.

Az előadó Skaper Brigittáról a következőket lehet tudni: Skaper Brigitta 1983-ban született, 2008-ban végzett ez Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakán, néprajzzal és filmmel kapcsolatos dolgokkal különösen mélyen foglalkozik. Ismereteim szerint egyik leghíresebb tanulmánya az alábbi ismert írás a régi magyar filmsztárokról:

Magyar filmsztárok a két világháború közötti Magyarországon

Skaper Brigitta jelenleg a Pesterzsébeti Múzeum-ban dolgozik, D. Udvary Ildikó múzeumigazgatónő munkatársa, történész és néprajz specialista.

Van olyan dolog is, amiről a Pflum ill. helyesebben a Pflumm családról keveset nyilván kevesen tudnak, erről is beszélt az előadó, Temesvári mozi.
A következő néhány sorban idézek a Trianonnál elcsatolt Délvidék-ről Temesvár mozi vonatkozásáról. A netről vettem az idézetet és onnan tettem be az egykori fotót is (lásd a feketés fenti képet) az Apolló moziról, Pflum György egyik moziérdekeltsége volt Temesváron.

„Temesváron a mozizás…két helyen vetítettek filmeket…a mozgókép-színházak magánkézben voltak…1897-ben a Városi Vigadó báltermében (ma a Csiky Gergely Színház nagyterme) és a gyárvárosi Gyárudvarban vetítették az első filmeket. 1908-ban, a Belvárosban Echer József, a Gyárvárosban Pflum György építtet moziépületet, 1913-ban a város mindkettőt megvásárolja, s a nagy érdeklődésre való tekintettel 1920-tól kertmozit is működtet. 1929-ben a belvárosi mozi helyén felépítteti a ma is korszerű és működő Capitolt.”

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a Helytörténeti Klub jubileumi előadása igen tartalmasnak és nagyon érdekesnek bizonyult, köszönjük.

Végül egy kis személyes nem lényegi dolog, de végül is ez is kicsit Pflum kortörténethez kapcsolódik. A kirakott két színes képet korábban elküldtem Jamesnek, aki feljavította a színes diákat és hozzájárulásommal a blogjába kitette.
Most ezt én is kiteszem ide, mert a maradék Pflum Kertmozi tán utolsó képei színesben és úgy érzem, ehhez a cikkhez hozzátartozhatnak.

Az történt, hogy 1972 körül Ettvel Mónika pici lánykámmal sétáltam "A Templom" (Pesterzsébet Szent Erzsébet Templom) körül. A (Pflum) Kossuth Kertmozi környéke is már eléggé bontás alatt volt, de azért nyilván tűzet senki nem akart csinálni.

Egyszer csak azt láttuk, hogy kigyulladt a Pflum Kertmozinak (ugye akkor már rég Kossuth mozira keresztelték át) a bejárati része, de gyakorlatilag használaton kívül volt már az egész létesítmény. Pillanatok alatt ott voltak tűzoltók tűzoltó autóval, oda sétáltunk és készítettem néhány színes ORWO diát még a Zorkij-Leica gépemmel; a tűzoltó egységek is és a bejárati rész is nagyjából látszik.

A felső képen tűzoltók még nem voltak, csak ott lázasan szorgoskodó pár munkás, az alsó másik képen már volt néhány nézelődő és a tűzoltók is megérkeztek 2 tűzoltó autóval, és eloltották a tűzet. A második képen látszik a kertmozi hátsó vetítő része is a Török Flóris utca felől nézve.

Szép része volt ez is a Pflum Kertmozinak valamikor és sajnos ezt is sikerült eltüntetni...
Sajnos az egész Pflum mozizás, szórakoztatás, táncolás, vendéglő rendszer, valamint a Pflum család jótékonysági rendezvényei ma már csak történelem...

(bejegy: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

3 megjegyzés:

  1. Ez itten egy névtelen valaki aki a sorokat rója.
    Ha valaki kitalálja ki vagyok, letagadom.
    Most aztán törhetitek a fejeteket.
    Akkó én mostan Anonim vagyok.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anonim!
    Ez aztán a jó szöveg. Hi..hi.. :))

    VálaszTörlés
  3. Ez a Névtelen-Anonim hozzászóló nagyon rejtélyes, de ha nagyon erőltetném magam, akkor azért rájönnék, hogy ki lehet...

    VálaszTörlés