2011. március 28., hétfő

Rudolf ucca - Nyári Pál utca 41 házszámtábla






A „Pesterzsébet- a Hazám” topicban topictársaim között
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9025417
régi pesterzsébeti házszámtáblák
versenye folyik, hogy ki milyen régi házszámtáblákat talál Pesterzsébet-ről. A topicot látogató társaim baromi klassz régi házszámtáblákat találtak, gondoltam én is benevezek a versenybe, hátha sikerül elnyerni az első helyet…no’persze úgy hátulról számítva...

Ma délelőtt kis családi sétát csináltunk. Itt Erzsébeten a Nyári Pál utca és a Munkácsy Mihály utca sarkán megakadt szemem egy régi házon, a képen a betonoszlop mögött látszik a kertes, fás udvar, egy ismerős régi ház, ahol többször játszottam, "amikor én még kissrác voltam".

A házat 1930 körül építették, amikor a Munkácsy utcát a Rudolf utca és a Ferenc József utca (ma Nyári Pál utca és Mártírok útja) közötti hosszanti telekből kihasították és új utcaként megnyitották Pesterzsébeten. (vagy Pestszenterzsébeten, mert 1932-ben lett ugyanis az első Pestszenterzsébet név) ...
Tudomásom szerint tehát amikor 1930 körül a ház épült, akkor került a ház falára ez a tábla, mely eredetileg "Rudolf ucca" házszámtábla, a tábla tehát kb. 80 éves. Az utcát min. 1905-től 1947-ig hívták Rudolf utcának, ezt a kirakott térképek is bizonyítják, egyébként az 1943-as Pestszenterzsébet Távbeszélő névsor szerint is Rudolf utca az utca neve.

A házban lakott M. bácsi a családfő és emlékezetem szerint a „Weiss Manfréd Acél- és Fémművek”-ben, tehát a „csepelinagygyár”-ban dolgozott, jól értett a vas és fémmunkákhoz. A régi Rudolf utcatábláról a régi „Rudolf ucca” nevet ő tüntette el, amikor a Rudolf uccá-ból 1948 március 13-tól, amikor sok utca nevét megváltoztatták, Nyári Pál utca lett az utca neve.
Egyébként ez idő tájt változtatták meg a (Habsburg) Ferenc József utca nevét Mártírok útjára, és a Latinovits utca nevét Köteles utcára.
Nyilván az „átkos” rendszerben a még „átkosabb” Habsburg Rudolf főherceg nevet sem lehetett meghagyni…

Az 1950-60-as években tehát jól ismertem a ház őslakóit és az ott lakókat. Az ő fiúk, az M. Gábor általánosban osztálytársam volt a régi Mártírok (Mártírok útja 47.) suliban. A ház udvarán sokat játszottunk, focizgattunk, fára másztunk, lányok is voltak, akik jó ismerőseink voltak, és általánosban errefelé a környéken az ismerős lányoknak közösen „csaptuk is a szelet”.

A M. bácsi fiát M. Gábornak hívták, együtt jártam vele 8 éven keresztül a régi Mártírok suliba...
Na'most amilyen az élet, az idősebbik lányomnak az Ettvel Mónikának az ő lánya, az M. Andrea iskolatársa lett és jóbarátnője a régi Mártírok suliban.

Mobiltelefonommal lefényképeztem sétánk közben a régi 80 éves házszámtáblát, megörökítettem a táblát…
Na’most látunk egy 1905-ös és egy 1930-36 közötti régi térképet, amikor a Munkácsy Mihály utca előtti és a megnyitása utáni térképviszonyokat látjuk.
A 2010-es „Norc”-os képen pedig látszik a bokrok mögött a ház bal szélén kissé a házszámtábla.
A házban már nem a régi jó ismerőseim laknak, közben a ház és a tető, a homlokzat az 1980-as években kis tatarozáson esett át, de a régi 80 éves házszámtábla megmaradt.

Ez a régi 80 éves házszámtámla a cikk írásakor még mindig ott van...

Több rendszert átvészelt...átvészelte a Horthy rendszert, a II. világháborút, a Rákosi rendszert, a Kádár rendszert, aztán 1989 után a rendszerváltást... 
...és még mindig Habsburg–Lotaringiai Rudolf koronaherceg trónörökös altábornagyra emlékezik a tábla...

A házszámtáblára pedig nincs odaírva az sem, hogy Rudolf ucca és az sem hogy Nyári Pál utca…

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon teccik a blogod, abba ne hagyd!

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsolt Attilás!

    Rendes vagy, hogy biztatsz és Canadából is figyeled a blogot. Egyelőre nem szándékozom abbahagyni, időmtől függően mindig írok lehetőleg érdekes jellegű cikkeket és köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Ez egy praktikus megoldás, hogy az utca elnevezésének a feliratát eltávolították a tábláról. A sok átnevezés takarékos megoldását kínálja ez a módszer. Utcát elnevezni többször is lehet akárkiről, de a lényeg nem változik a házszám időt állóbb, és nem változik olyan gyakran. Marad.
    James

    VálaszTörlés
  4. Szia James!
    Valóban takarékos megoldású ez a táblafajta, átvészel minden rendszert.Köszönöm, hogy értékelted ezt a 17 év Rudolf ucca + 63 év csupaszra köszörült = 80 éves speckó jellegű táblát.

    VálaszTörlés