2011. április 11., hétfő

Pesterzsébeti festő Kadarkuti Richárd








D. Udvary Ildikó múzeumigazgató művészettörténész tartott előadást vetített képekkel Kadarkuti Richárd festő művészetéről. Az előadásra a Csili és a Helytörténeti Klub szervezésében, április 12-én, kedden délután 5 órakor került sor a Csili Vízvári László termében, XX., Baross u. 55. Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a CSILI Művelődési Központ Helytörténeti Klub Pesterzsébet vezetője nyitotta meg.

Az előadó D. Udvary Ildikó részletesen bemutatta a híres festő életpályáját, festészetét. Kadarkuti Richárd Budapesten, Pesterzsébeten született 1926-ban, munkás családból való szerszámlakatos munkásember volt, de mindig is a festészet vonzotta, naiv festő.
Itt Pesterzsébeten a Thököly utca 5-ben nevelkedett, ott laktak egy tízlakásos udvaros házban 16 évig, később a Kinizsi utcába költöztek. Elemi iskolába az akkori Ferenc József utcai iskolába járt (ma Mártírok útja 47. sz. Zrinyi Miklós ált. isk.), majd a polgárit a Kálmán utcai fiúiskolában végezte, aztán Csepelen dolgozott. Kecskeméten érettségizett, majd a Közgazdasági Egyetemet végezte el. A Csepel Művek Egyedi Gépgyárából ment nyugdíjba, 2002-ben elhunyt.
Az előadó elmondta, hogy Kadarkuti Richárd városi, proletár környezete meghatározója volt festményeinek. Élete során végéig elkötelezett művésze volt szűkebb szülőhelyének, Pesterzsébetnek, ezért is található számtalan műve a Pesterzsébet-i Gaál Imre Múzeumban. Sok vetített képet láttunk az egykori Pesterzsébetről, pl. Thököly utca, Jókai Mór utca, Schröder ház, Pflum-Kossuth mozi, Corvin-Bocskay mozi, Nagy Sándor utca, Damjanich utca, Kossuth Lajos utca, Templom tér-Szent Erzsébet tér, Kinizsi utca, Határ út, stb.
A blogba kirakott egyik képen a Thököly utca elejének házait látjuk, háttérben merőlegesen az akkori Vezér utca látszik, ma Jókai Mór utca, a képet mai 2011-es állapotában is látjuk fényképen.
D. Udvary Ildikó szeretettel beszélt Kadarkuti Richard munkáiról, vetített képekben mutatta be műveit, beszélt a festő festményeiből áradó Pesterzsébetéről és családjáról, a festő gyermekkori emlékeit is beágyazva. A festőnek az erzsébeti városi környezet élménye határozta meg mindig a képeinek hangulatát. Az előadásban külön érdekesség volt, hogy az előadó bizonyos összehasonlításokat, párhuzamokat vont világhíres festőkkel is, azok képeit is párhuzamként hozzárakva-bemutatva, pl. a híres P. Gauguin festővel.
Kadarkuti Richárdnak számos kiállítása volt vidéken, Budapesten és külföldön, legnagyobb elismerését egy nemzetközi képzőművészeti pályázaton érte el Svájcban/Genf-ben, ahol ő kapta az Arany diplomát.
2002-ben a híres festő elhunyt.

Műszaki emberke vagyok, műértésem amatőrszintű, de ezzel a cikkel is megpróbáltam tisztelegni kerületünk híres festője előtt. 

A blogba kirakott festményekről az amatőr fotók vetítés közben készültek. 
Kiegészítésül még annyit, hogy a Csili Helytörténeti Klubja jelen április 12-i előadásán kapható volt a Kadarkuti Richárdról szóló könyv is 3100,- Ft áron.

Köszönet a kiváló előadásért.

A Csili programjában is megjelent Költészet Napja alkalmából kapcsolódó rendezvények a napokban: 2011 április 11-én hétfőn versmondás a Csili könyvtárban 9-13 óráig, április 12-én, kedden 13-17 óráig, nagy közös szavalás ugyancsak 12-én kedden 15 órakor a Petőfi szobornál.

(bejegy.: zoltanez-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése