2011. május 15., vasárnap

Pesterzsébet 1958 térkép és BKV (2.bef.r.)








No’hát igen, 1958 óta eltelt 53 év…és mennyi minden megváltozott…
A cikk 1. részében főként a villamosjáratok domináltak, itt a 2. részben inkább főleg a buszjáratokat próbáltam kiemelni. Az 1958-as évek óta is természetesen jelentek meg új villamosjáratok is, ezek közül legfontosabb a 13-as villamos megjelenése volt 1960-1961 táján a Határ úton…
De nyilván más járatok is változtak-fejlődtek, esetenként vissza is fejlődtek.... Jelentős volt viszont az autóbusz járatok változása, ezt a mellékelt térképek alapján tanulmányozhatjuk.
A cikkhez mellékeltem egy a múltkori cikkben megjelent és ahhoz hasonló 1958-as térképet, de felhívom a figyelmet, hogy ez a színes térkép nem ugyanaz a térkép. A korábbi a Zsebkönyv változat térkép, ez viszont helyenként más, ez az ún. nagyalakú hajtogatós Nagy-Budapest 1958-as térkép részlete.
A térképnek azt a részét jelentetem meg, amely a mi környékünket is érinti, tehát Csepel, Pesterzsébet, Dél-Ferencváros és Észak-Kispest is látható rajta. Javaslom, hogy ha valami nem jól látható, érdemes összevetni a múltkori Zsebkönyv változattal, a kettő összehasonlításával feltehetően jobban összevethetők az utcák, villamos és autóbuszjáratok, ill. azonosíthatóak a dolgok.
Bescanneltem az 1958-as BKV járatok Pesterzsébetre vonatkozó BKV térképrészleteit is, hogy azon is tudjuk leellenőrizni-tanulmányozni a járatokat, megállóhelyekkel is összevetve.

Remélem, hogy a két cikkrészlet alapján viszonylag világosabban láthatjuk Pesterzsébetünk és környékének 1958-as állapotát, illetve az azóta történt változásokat.

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

9 megjegyzés:

  1. Szép munka, nagyon tetszett.
    Átéltem, részese voltam 66-ig ezeknek a változásoknak. Azután csak 2002-ben jártam arra, odafelé villamossal mentem a Gubacsi úton, visszafelé busszal a Soroksárin. A közlekedés nem sokat változott, a környék Erzsébeten annál többet.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz Zsolt!
    A környék valóban nagyon sokat változott.
    Ahol laktatok Zsolt "annakidején", arrafelé van egy nagyon jó maszek fogászat és szoktam arra autózni ill. elsétálni.
    Hát a Ti volt utcátoknak a "sori" felé eső része...hát azt is bizony elképesztően átalakították.
    Zsolt, köszönöm kiegészítésedet és hozzászólásodat.

    VálaszTörlés
  3. Szia Zoli!
    Hát igen, azok a változások, mivel ritkán utazom buszon vagy villamossal, fogalmam sincs hol kötnék ki, ha valamelyikre felszállnék, a 23-ast kivéve.

    VálaszTörlés
  4. Szia Zoli!
    De jó, hogy írsz a fogorvosról. Add már meg a telefonszámát. Sejtem hol lehet, legalább nem kellene annyit utazni. Tudod hogy nem szívesen megyek már messzire, itt meg csak felszállnék a 36-osra és azt a pár megállót kibirom még állva is.

    VálaszTörlés
  5. Szervusz kedves maria!
    Köszönöm megjegyzésed, a kért teloszám:
    06 20 4723970

    VálaszTörlés
  6. Szervusztok!
    Itt egy nagymama.
    Mink is a hatvanas években költöztünk el Erzsébetről. Még emlékszem, hogy a Győrfy fémárugyár helyén épült a hanglemezkiadó, ott dolgoztam, a közelben volt Somody bácsi késüzeme. Na ezekről csinálhatnátok képet, szívesen elnosztalgiáznék

    VálaszTörlés
  7. Szia szentgyorgyi12!
    Erről (Győrffy-Wolf és Somody)találsz cikket-képet a "Pesterzsébet a Hazám" topic-ban (12388...89...90)és James-nek a Fal-Art blogjában, ezekben a hozzászólásokban vannak linkek-képek.

    VálaszTörlés
  8. mint a szivacs úgy szippantom minden betűjét ennek a remek összeállításnak.Meg az első résznek is.A bkv járatok megállókiosztása nagy kincs,még a bkv-nál sincs ilyesmi megőrizve.(ott a meglévő régi járműveket is szétbontanák,ha néhány civilszervezet nem lenne,pár buszt már szétvágtak amiből nincs másik)
    Akkoriban azért szüntették meg a villamosokat mert a buszok üzemeltetése olcsóbb volt,gyorsabbak és csendesebbek(állítólag,én még nem voltam terv sem :))
    tujasofőr ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kispocak-Tujasofőr!

      Jól esik, hogy a BKV vonalakkal kapcsolatban a megállóhely kiosztásoknak különösen örülsz.

      Én erre a térképgyűjteményemre nagyon vigyáztam, még szegény Nagyapám vette 58-ban.
      A történet az volt, hogy az unokájának-nekem olyan térképet akart venni, hogyha bent Pesten járok majd középiskolába, meg össze-vissza, akkor ne legyen gondom a villamos és busz megállókkal...vigyáztam is rá, sokszor az iskolatáskámban is hordtam...

      Vigyáztam is erre a térképre mind a mai napig...

      Törlés