2011. augusztus 15., hétfő

Erzsébetfalva-telep és Erzsébetfalva nagyközség

Többször felvetődik különböző hozzászólásokban, hogy mikor lettünk ténylegesen Erzsébetfalva, no'de miről is van tehát konkrétan szó, mit is keresünk és mikor mi történt...?

1870 június 14. Gubacson már 80 ház állt. Erzsébetfalva–telep kialakulása, névadó Erzsébet királyné, tehát a Gubacson épült új telep Erzsébetfalva telep nevet kapott, az alapítás emlékére ez lett a „Búcsú” napja.
1874 Erzsébetfalva-telep Soroksár anyaközségtől elöljárósági kirendeltséget kapott, Soroksár tehát Erzsébetfalva telepnek anyaközsége lett.
1882 május 7. Felépült az első (régi) Községház a Hitel Márton utcában.
1895 november 7. Gráner Sándor erzsébetfalvai birtokos vezetésével 25 fős Erzsébetfalva telep küldöttség ment Perczel Dezső Belügyminiszterhez és Lukács László pénzügyminiszterhez a célból, hogy előterjesszék kérelmüket, miszerint Erzsébetfalva telep váljon le Soroksár anyaközségtől és legyen önálló független Erzsébetfalva nagyközség.
1897 április 13. Erzsébetfalva önálló nagyközség lett, melyet a belügyminiszter jóváhagyott.
(Belügyminiszteri rendelet kelte és száma: 1897. ápr. 13-án kelt, 27985/1897 V. rendelet a nagyközséggé szervezkedést jóváhagyta)

(Tehát:
Erzsébetfalva-telep 1870 június 14-én alakult meg, de nagyközséggé csupán 1897. évben szervezkedett, azaz 27 évig mint telep a Soroksár volt anyaközség közigazgatása alá tartozott.
Természetesen a volt anyaközség Soroksár a legtávolabbról sem sejthette, hogy Erzsébetfalva telep rövid idő múlva fejlődésében és sok más tekintetben felül fogja múlni a Soroksár anyaközséget)

1897 szeptember 20.
A régi községháza termében megtartották Erzsébetfalva nagyközség első képviselőtestület közgyűlését.
1897 december 30. Erzsébetfalva önálló nagyközségben megtartották az első községi választásokat, főjegyző Nagy Győri István lett, első bíró Gombás István.
1898-1900-as években tudomásom szerint előfordult, hogy a területhez tartozó egyes teleprészek felvetették, hogy ne  Erzsébetfalva legyen a közös név, mert létezik pl. Kossuthfalva, Pacsirta-telep, Szabó-telep stb...de végül is maradt az Erzsébetfalva nagyközség név...
1906 június 13. Erzsébetfalva képviselő testület ekkor már az új Városházán tartotta meg az ottani első közgyűlését.

A kitett dokumentumokon látszik Erzsébetfalva telep első Községháza képe, továbbá egy térkép kb. 1870-ből. Látunk még egy fontos "Kivonat" dokumentumot, melyet a "Pesterzsébet a Hazám" topic-ból vettem át, ehhez utólagosan kérem  "árpádutca" nicknevű topictársunk szíves engedélyét.
Hozzáteszem még, hogy az Erzsébetfalva telep elnevezést többféleképpen is írták, esetenként kötőjellel jelenik meg azaz Erzsébetfalva-telep, ez az "erzsébeti helytörténelmi irodalmak"-ban  is változó...

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Minek kutyulod a sorrendet, fejezd be előbb amit elkezdtél aztán írj másfélét.
    Így most összezavarodtam, azt kezdhetem az elejiné.
    Dodó.

    VálaszTörlés
  2. Szia Zoli!
    Írd meg a Dodónak, hogy tegye le az elmaradt pótvizsgáit, és akkor nem "kutyulja" majd össze a következő sorozatot.
    Jó kis fejtágítót írtál, számomra is hasznos volt elolvasni. Időnként frissíteni kell a memóriát.

    VálaszTörlés
  3. Szia Dodó!

    Hát lehet úgy néz ki messziről, mintha kutyulnám a sorrendet...no'de tudod ez úgy van, hogy ezzel próbálom érdekesebbé tenni az ...Érdekes blogot...

    Tehát elkezdek egy cikksorozatot, aztán belekezdek egy másikba, néha egy harmadikba is.
    És mindig jönnek a cikkekhez új gondolatok, kiegészítődnek az ismeretek...hát így van ez a dolog...

    Meg hát amint tudod, a TV adókban is a sorozatok úgy vannak, hogy ugyanaz a TV adó is több sorozatot indít...aztán mindig valamikor valamelyik kezdődik-tart...és valamelyik befejeződik...

    Dodó, köszönöm hozzászólásod!

    VálaszTörlés
  4. Szia James!
    A Dodó biztos hozzászokik majd a rendszerhez meg szerintem nincsenek elmaradt pótvizsgái...
    Ezt az ún. "fejtágítós" cikket meg muszáj volt összeállítanom, mert nálam is sokszor keverednek a nevek-fogalmak...

    VálaszTörlés