2011. október 7., péntek

Vécsey Károly és az aradi vértanúk (+kieg.)






Jelen cikkem most kivételesen nem erzsébeti történelmi érdekességek kutatása, hanem megemlékezés jellegű.

2011 október 6-án, csütörtökön délután 5 órai kezdettel a Vécsey lakótelepen találkoztunk elég sokan egy ünnepélyen, az aradi vértanúk emlékére készült ünnepségen vettünk részt.
Mindannyian tudjuk, hogy 1849 október 6-án az aradi várnál végeztette ki Haynau az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc dicső tábornokait.
A Vécsey lakótelepen az aradi vértanúk emlékére egy emlékkő van elhelyezve, ennél az emlékkőnél régóta minden évben van korhű öltözékekkel, énekekkel ünnepélyes koszorúzás. 
Ez az ünnepség most is szép volt és nagyon emlékezetes.

A szabadságharc hazafiai és tábornokai emlékére Kossuthfalva alapításakor az alapítók sok utcát neveztek el híres 48-as hazafiainkról. 
Nagyon híres tábornokunk volt gróf Vécsey Károly is.
 
Itt emelem ki, hogy az aradi 13-ról a napokban a „Pesterzsébet a Hazám” topicban „árpádutca” nevű topictársunk megemlékezett, a hozzászólásában képeket is feltett, ahol a Vécsey lakótelepen található emlékmű fotója is látható.

Nem ismertetem tehát most itt részletesen a 48-as tábornokok tetteit, sok helyen elolvasható, azonban Vécsey tábornokról írok néhány szót.
Annyit jó tudnunk, hogy a Vécsey család, talán a legősibb történelmi nemesi családok egyike, olvastam, hogy az ősi Aba nemzetségből valók. A család tagjai a haza szolgálatában az idők folyamán különböző nemesi címeket kaptak. A Vécsey-ek nemesi rang szerint három ágra tagolódtak - grófi, bárói és köznemesi - és a történelem viharai között mindig is fontos feladatuknak tekintették az ország ügyeiben való szerepvállalást.


A grófi ág legismertebb alakja Vécsey Károly tábornok, aki az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc során szerzett elévülhetetlen érdemeket és halt mártírhalált Aradon. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy Vécsey  tábornokot a helyi délvidéki aradi-temesvári csatái miatt az aradi vesztőhelyen szándékosan utolsónak végezték ki az osztrákok, végig kellett néznie társai kivégzését-akasztását. Solton gróf Vécsey Károly mellszobrára az alábbi írás van bevésve:
"A 13. aradi vértanú, (ez után Gróf Vécsey Károly aláírása látható) ki az előtte kivégzett Damjanich tábornok kezét megcsókolta"


Néhány emlékeztető képet a cikkemhez összegyűjtöttem, hogy emlékezzünk az 1848-49-es szabadságharcra és a dicső honvédeinkre, az irányító államférfiakra, tábornokokra.
Képek láthatók az aradi emlékművekről, a szabadságharc vértanú tábornokairól, a solti Vécsey házról, valamint a Vécsey család címere is látható, ez a címer van kitéve a solti ház homlokzatára, mely Vécsey ház most Vécsey Könyvtár.
Az érdekesség kedvéért, a körülmények elképzeléséhez feltettem egy nagyon régi, kb. 1800-ból való térképet az Aradi várról (Alte festung ARRAD=Régi aradi erőd-vár)) és látszik, ahogy az erődöt szinte félszigetszerűen körülfogja a Maros. Hát ez az aradi erőd  bizony nem akármi...
Bescanneltem egy képet a „A szabadságharc csatái” című eredeti dokumentum másolatokkal teli kedvenc könyvemből (a könyvben pl. az aradi kivégzési ítélet is németben eredeti fotónagyságban olvasható). Ezen a képen négy tábornok képe látható, köztük a szintén utcanévadónk Nagy-Sándor (Nagysándor) Józsefé is és gróf Vécsey Károly is látható.

Az egyik képen az aradi 13 vértanú látható, mely Barabás Miklós litográfiája:
Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

Dicsőség hőseinknek!


Kiegészítés "tojpli" topictársunknak itt a blogban írt hozzászólása alapján:
Tojplinak a hozzászólásában nagyon igaza van, a helyesírásokat sokan nem tudjuk rendesen, pedig családneveket nem szokás átfordítani, ehhez például:
1.) A Wikipédia szerint: "...Knezić Károly (Karlo Knezić, gyakran tévesen Knézitsként vagy Knezichként említik) Veliki Grđevac Horvátország..."-ban született.
2.) Szintén a Wikipédia szerint: 
"Poeltenberg Ernő lovag (Ernst Poelt, Ritter von Poeltenberg; Pöltenbergi Pölt Ernő)  honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike...
...Neve Pöltenberg alakban is előfordul, azonban az a változat helytelen, saját nevét maga is Poeltenbergnek írta..."

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Szia Zoli.
    Ezt nagyon precízen összeállítottad, ugyanúgy mint a többi blogbejegyzést. Öröm volt végigolvasni.(persze a nem szunnyadó bánat mellett) Én még(szégyen ide vagy oda)tanultam is belőle a nevek eredeti írását illetőleg. Azon a környéken laktam sokáig ahol a vértanúkról nevezték el az utcákat. Nap mint nap olvastam a táblákon valamelyikük nevét.
    Gratulálok az írásodhoz. Még sok hasonló szülessen.

    VálaszTörlés
  2. Szia Zoli!
    Mint mindig ez alkalommal is, jól sikerült ez a kis összeállítás. A képek sorrendje, és bemutatásuk még érdekesebbé tette az olvasnivalót.
    Gratulálok.

    VálaszTörlés
  3. Szia tojpli!
    Hozzászólásod alapján a cikket kiegészítettem 2 tábornok helyes neveivel a Wikipédia magyarázata-megerősítése alapján.
    Köszönöm bejegyzésed és elismerésedet!

    VálaszTörlés
  4. Szia james!
    Sok képet fel lehetett volna tenni a témához...
    Azonban mindig próbálok arra is figyelni, hogy a fotóknál valamiféle szerzői akármi jogokat nehogy megsértsek, ez külön gond!
    James köszönöm hozzászólásod!

    VálaszTörlés