2011. november 9., szerda

A Pesterzsébeti Temető rejtelmei








A Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet a „Pesterzsébeti  Temető rejtelmei” címmel tegnap 2011 november 07-én előadást rendezett a Csili Vízváry Termében. Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Klub vezetője nyitotta meg. 
Az előadó Czúni Imre volt, neves fotóművész városvédő.

Czúni Imre fotóművész kiállítását a közelmúltban lehetett látni, melyet a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoportja és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Budapest, XX. kerület, Pacsirta utcai könyvtárban rendezett; kíváló fotókat láthattunk.

Czúni Imre az elmúlt évek során hosszas temetői kutatómunkát végzett, és a Pesterzsébeti Temetőben számtalan hírességnek, történelmi személyiségnek, neves embernek talált a sírjára.
Az előadó vízuálisan végigvezetett minket a temetőben, vetített képekkel tartott előadást; kiváló síremlék fotóiban az előadás közben gyönyörködhettünk. 
Vetítés közben készítettem néhány képet, képeim színvonala távolról sem közelíti meg az élményt, csupán emlékeztetőül szolgál.

Az előadást illetően, hogy érthetőbb legyen, egy temetőt bejárni nem vidám élmény, de mégis Imre előadásmódja kellemesen olyanná tette az előadást, hogy jó érzéssel, tisztelettel, de nem szomorúan gondolt az elhúnytakra, érdekes és érdekfeszítő volt.

A színvonalas előadáson rendkívül sok és értékes régi erzsébetfalvai, kossuthfalvai, pestszenterzsébeti és pesterzsébeti lakósról hallottunk és láttuk sírjait a Pesterzsébeti Temetőben.

A teljesség igénye nélkül sorolok fel néhány képen látott síremléket: pl. Suda János és családja, Hitel Márton és családja, Török Flóris, Szabó József  a Szabó telep volt tulajdonosának síremléke, Zyzda Albert és a Zyzda család, Landau Imre és felesége síremléke.
Láttuk továbbá a híres temetkezési vállalkozó Schrőder Emil és családja sírboltját, valamint Nagy Győry István sírját, Nuofer Lajos címzetes apát, továbbá Óváry Antal Pesterzsébet híres építésze és hozzátartozói sírját, Czétényi Vilmos festőművész sírját és még sokan másokét.
Véleményem szerint mindannyian akik ott voltunk, nagyon élveztük az előadást.
Az előadás végén meglepetésként egy apa és fia előadásában nagyon szépen trombitával felcsendült  az elhúnytak emlékére a híres „Il silencio” (Takarodó), nagyon szép volt...

Köszönet a kiváló előadásért és rendezésért!
(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

12 megjegyzés:

  1. Csak ne gondolod, hogy ezzel az írással mosolyt csalsz az arcomra annak örömére, mert muszáj majd egyszer közéjük feküdnöm.
    Dodó

    VálaszTörlés
  2. Szia Dodó!
    Mire jó neked az,
    hogy örökké elégedetlenkedsz?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszett. A öregeket ugye a Vörösmarty utcai temetőben hantolták el. Ezek földi maradványait exhumálták és újra eltemették az új temetőbe? Mikor boronálták el a régi temetőt?

    VálaszTörlés
  4. Szia Zsolt
    A feleségem anyukája volt a Vörösmarty utcai temetőben eltemetve. 1970-ben lett exhumálva, mivel akkor kaptunk egy értesítést, hogy elbontják majd a temetőt. Pár év múlva meg is szűnt a 70-es évek első felében.
    Csak annyi megjegyzésem lenne, hogy érdemes a Zoli blogját a
    Pesterzsébeti érdekest olvasgatni, mert mindig akad valami extra érdekes.

    VálaszTörlés
  5. Szia Dodó!
    Nem muszáj majd feküdnöd...
    Legalábbis úgy direktben nem...
    Én is majd hamvasztva leszek...
    :-)))
    Köszönöm hozzászólásod!

    VálaszTörlés
  6. Szia james!
    Dodó nagyon jókat, tetszik!
    James, hozzászólásod köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Zettvelkém!
    Eléggé nem tudsz te nagy igazságokat.
    Csak nem gondolod, hogy én, hagyná magam elhamvasztani, akkor hogyan rakják majd össze a csontjaimat a feltámadáskor, ha csupán csak hűlt hamu vagyok.
    Sehol egy koponya vagy sípcsont.
    Dodó

    VálaszTörlés
  8. Szia james!
    Köszönöm kiegészítésedet és főként azt, hogy családodra vonatkozóan is írtál személyes jellegű részleteket.

    VálaszTörlés
  9. Szia Dodó!
    Csudára nagy igazságos okosságot tudsz Te írni...
    Dodó, köszönöm látogatásod és hozzászólásodat.

    VálaszTörlés
  10. Szia Zsolt!
    Én még elég fiatal voltam 1969-70-ben, mikor ez a viszonylag hirtelen temetőmegszűnési értesítések és intézkedések történtek.
    Azt tudom, hogy szüleimnek-nagyszüleimnek sem sikerült mindent száz százalékosan elrendezni, de azért legközvetlenebb őseink áthozásra kerültek.

    VálaszTörlés
  11. Megmondtam a tutit, mert azóta egy szavatok sincs,
    ebből is látszik, hogy nekem van igazságom.
    Szerencsétek, hogy vót gyerekszobám,
    és visszafogtam magam.
    Dodó

    VálaszTörlés
  12. Bukta Mihály "kiebrudalt" helyi szülött2012. október 7. 16:47

    Bukta Mihály. 2012.10.07.
    Czúni Imre "rejtelmes" temetői kiemeléseihez néhány utólagos kiegészítés:
    A temető főbejárata mellett jobbra a 9-es parcellában (ki tudja miért évek óta nincs pótolva a parcellát jelölő kitört tábla)kaptak nyughelyet az 1956-os forradalom első napjainak és a Juta-dombi harcok helyi áldozatai. Közöttük nyugszik Vizi János (Jankó)17 éves, III. osztályos Kossuth-gimnazista is, aki a rádió épülete előtti ÁVH-s sortűzben elsőként szenvedett el halálos lövést. Vizi Jankó volt a forradalom első fővárosi áldozata. Róla elnevezett közterülettel és/vagy egykori gimnáziumában teremnévadással méltó emléket állíthatnánk és elismerést szerezhetnénk a fiatalon életét áldozó hős nevének.
    Ha tetszik, folytathatom...

    VálaszTörlés