2012. július 23., hétfő

Kossuthfalva története képekben (4.r.)

A következőkben folytatom Kossuthfalva történetét...a 2012 május 8-i előadásom negyedik része következik képekben...
Az előadásomon bemutattam ezt az 1882-es térképet, hogy az 1870-es területfelosztások és terület vásárlások nagy valószínűséggel hogyan történhettek kezdetben, illetve az utána következő néhány év múlva...ezt mutatja ez a térképes-rajzos dokumentum.   

Erre a rajzra különböző könyvek és részben levéltári kutatások alapján is bejelöltem, hogy melyik területen kik vettek birtokot...látszólag ez felesleges butaságnak tűnhet...de véleményem szerint csak így tudunk sok dolgot értelmezni szűkebb hazánk történelmében...természetesen ez a dokumentum a teljesség igénye nélkül értendő...de azért mindenképpen ad némi irányvonalat az akkori tulajdonosokra.

A későbbi fontosabb utcák vonalai alapvetően ezeknek a terület felosztásoknak lettek az utódai, ezért nem olyan egyértelműek az utcák találkozásai és folytatásai, mint  szomszédainknál az előre megtervezett Kispesten vagy (Új) Csepelen az 1838-as árvíz után.
A régi ős Kossuthfalva terület az 1870-es jóváhagyás után, az eredeti térkép az 1882-es évben jelent meg, de akkor még külön beírásos változtatások nélkül.
Szintén a régi ős Kossuthfalva terület az 1870-es jóváhagyás után, az eredeti térkép az 1882-es évben jelent meg, ezen a szürkés térképen jól látszanak az ős Kossuthfalva határai. Itt jegyzem meg, hogy a Biroy névírásnak szinte mindenhol, akár a leírásokban, akár a térképeken több változata létezik, a legtöbb Biroy, Biróy, Bíróy...de feltehetően eredetinek mégis a Biroy változat tekinthető.
1882-ben 5 holdas telket vásárolt magyarszéki Rédeky (Redl) Alajos (ezredes?) és Erzsébetfalván telepedett le. 
A Rédeky birtok Erzsébetfalvának azon a részén volt, mely szinte 1882 körül még néptelen terület és a Nagy Sándor utcában teljesen Kossuthfalva mellett helyezkedett el. Ezért kerülhetett a régi képeslapra nem helyesen a Kossuthfalva felirat, mely tehát valójában nem Kossuthfalva volt, hanem Erzsébetfalva.
Nagyságos Rédeky úr 5 holdas birtoka jóval nagyobb volt, mint a környező kis 300 nöles birtokok. A Rédeky család 44 évig lakott a területen.
A Rédeky család fokozatosan adta el erzsébetfalvi felparcellázott telkeit, az utolsó 1926 körül kelt el... 
Ezt a hirdetést Kolozsi Gyula topictársam 2011-ben küldte E-mail-en, köszönöm Gyula!
Az Erzsébetfalva területen lévő nagys. Rédeky úr volt birtokának helye mai 2012-es állapotában a Nagysándor József utcáról nézve...
Kossuthfalva lakosai 1885-ben adományozásból és közadakozásból Kápolná-t építettek a Damjanich utcában...a mai Szent Lajos templom elődje...Templomszentelés1886 augusztusban volt...
Dédnagyapám Balogh Nándor első felesége és gyermekei családi fényképeken, a képek 1885...1888 között...készültek Kossuthfalván. Ezek a képek múzeális jellegű régiségnek tekinthetők, a fotók ferrotípia képek, fémlemez anyagon készültek.

Egyéb: Ha valakit érdekel, a  PESTERZSÉBETI ÉRDEKES blogomban: "Villa Rédeky" címmel még 2011 elején három részes cikksorozatot írtam, az elérhetőségek a következők: 

http://zettvel.blogspot.hu/2011/01/villa-redeky-elso-resz.html

http://zettvel.blogspot.hu/2011/02/villa-redeky-masodik-resz.html

http://zettvel.blogspot.hu/2011/03/villa-redeky-harmadik-befej-resz.html


(a cikk folytatása az 5. részben)  

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis) 

6 megjegyzés:

  1. Szervusz Zoli!
    Átnéztem, elolvastam mindent, amit leírtál és meg vagyok elégedve. :))
    De a ferrotípiákat nem lehet felül múlni, már csak a koruk miatt is, csodásak.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz james!
    Örülök, hogy elolvastál mindent a cikkből, aztán a dologhoz hozzátartozik az is, hogy Te ott voltál az előadásomon is és így még jobban látod összefüggésében az egészet.
    Hát igen...a ferrotípiák valóban ritka különlegességek...
    James, nagyon köszönöm elismerésedet és hozzászólásodat!

    VálaszTörlés
  3. Attilás 2012.07.23 16:51:19 © (16687)sz. hozzászólása a „Pesterzsébet a hazám” http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9025417 topicban jelen cikkemre.

    "Szia "kiskiskosutis"!
    Az ágyban hanyatt fekve nézem a térképet, nagyon tetszik. A 4. részhez is csak gratulálni tudok. Egyre jobban sajnálom, hogy nem tudtam részt venni az előadásodon. Várom a többi részt."

    (a cikket a topic-ból ide bemásolta Zettvel-kiskiskosutis)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Attilás!
      Nagyon örülök, hogy figyelemmel kíséred a cikkeimet, köszönöm elismerésedet és hozzászólásodat!

      Törlés
  4. Végigolvastam a Redl- Rédeky cikksorozatot. A Rédeky családról szóló erzsébeti - kossuthfalvi kalandos történetüket érdekesnek találtam. Az etimológiai fejtegetése is alapos. köszönöm.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Névtelen!
    Örülök, hogy volt türelmed és végigolvastad a Villa Rédeky cikksorozatot...nem akármi...mert elég hosszú. Ezek szerint valóban felkeltette érdeklődésedet a "Kossuthfalva története képekben" cikksorozat is és a Rédeky család téma is, valamint a Biroy etimológiai fejtegetésem is.
    Tisztelettel köszönöm érdeklődésedet és hozzászólásodat.

    VálaszTörlés