2013. augusztus 29., csütörtök

Pesterzsébeti Rendőrségünk

A Csili helytörténeti klubja szeptember 10-én a pesterzsébeti Rendőrséggel foglalkozik Makádi Katalin előadásában. 
Csatlakozva bizonyos értelemben az előadás témájához, néhány képet teszek fel a Pesterzsébeti rendőrséggel kapcsolatban. 
Azok a régi képek, ahol elsősorban családi ismerőseink régi rendőr rokonai ill. azok rendőr társai láthatóak, azok saját tulajdonú eredeti fotókból lettek bescannelve. Tekintettel arra, hogy a régi képek többsége több mint 80 éves, így szerintem semmi személyes dolgot ezzel nem sértek.
Pestszenterzsébeti állami rendőr törzsőrmester (őrmester?,) a rendőrkutyájával családi házánál 
Erzsébetfalva, balra a Magyar Királyi Rendőrség erzsébetfalvai épülete
Pesterzsébeti régi rendőrségi épület baloldalt
Erzsébetfalvi rendőrök a Pesterzsébet 122. sz. őrszobáról. A baloldali erzsébeti rendőr derékövszáma 3647, a jobboldali erzsébeti rendőr derékövszáma 2261.

Erzsébetfalva rendőrségi épülete baloldalt, építette a Pflum(m)? család
Pesterzsébeti rendőr a Pesterzsébet 122. sz. őrszobáról. Az erzsébeti rendőr derékövszáma 3647, a képen szolgálati kutyájával együtt látható
Magyar Királyi Államvasutak, "Utazási Igazolvány Rendőri alkalmazottak számára" ,  "A sorozat 047446 sz." A tulajdonosa .......István államrendőr, törzsőrmester. (Pesterzsébet) Kiállították 1926 január 31, érvényes 1930. év végéig, felül külső lapok, alul belső lap

Pesterzsébeti régi rendőrségi épülete baloldalt napjainkban
Állami rendőrtörzsőrmester Pestszenterzsébeti Osztály 122. sz. őrszobáról, a kép kb. 1926-ban készült
Erzsébetfalvai rangjelzés nélküli rendőr, a kép kb. 1900-ban készült 
Pesterzsébeten egy rendőr szolgálatban a Kossuth Lajos utca és Török Flóris utca kereszteződésénél, balra a rendőrség épülete látható, az utca végén a Soroksári út, a kép kb. 1926-1930 között készülhetett

Pesterzsébet új rendőrségi épülete baloldalt napjainkban
Pestszenterzsébeti rendőr főtörzsőrmester kb. 1932 körül kitüntetéseivel együtt
Bejegyezte:  Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis

5 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Jók a fotók, én különben is imádom a régi képeket.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekeztem a nálam lévő régi fotókból a pesterzsébeti rendőrséggel kapcsolatos régi képeket összegyűjteni. Sajnos nem mindegyik jó minőségű, de ilyenkor mint régi kordokumentum nevezhető érdekesnek - értékesnek.
      Köszönöm James a látogatásodat és hozzászólásodat.

      Törlés
  2. Szia Zoli!
    Tetszik ez az összeállítás. A képek hogy öregek annál jobban tükrözik a régmúlt időket. Kicsit azért is nosztalgiázok rajta mert a feleségem jó pár évet dolgozott a rendőrség épületében a kilencvenes években. Nekem a templom toronyból készült kép amin a piarc is látható tetszik a legjobban. A másik kedvenc a Kosuti kereszteződésében irányító rendőr.
    Egyszóval jól sikerült.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia tojpli! A régi képeknek tényleg van egy különös velejárója. Akkor is nyilván semmi nem volt könnyű, de innen nézve kellemes idillikus romantikának tűnik sok minden. Nekem itt a legkedvesebb képem az, ahogy a rendőrtörzsőrmester -akinek a fiatalabbik fiát jól ismertem- a kutyájával eszmecserézik a családi házuk udvarán, nagyon meghitt kép. Tojpli, köszönöm, hogy belátogattál és hozzászólásodat is köszönöm.

      Törlés
  3. Nagyon szépen köszönöm ezeket a régi fotókat! Harmadik generációs erzsébetiként élek Franciaországban, épp nagyon szomorúan, mert idén sem tudunk hazamenni, és most különösen szívmelengető volt képeket nézegetni szűkebb hazámról.

    VálaszTörlés