2014. április 30., szerda

Erzsébetfalva Községháza

Sok pesterzsébeti talán nem is tudja, hogy eredetileg volt egy első Erzsébetfalva Községház is a mai Városházánk építése előtt. 
Nem írom le, hogy egy ilyen fejlődő nagyközségben miért volt szükség egy községházára, de nyilván jogosan szükséges volt.
A nagyközség lakói összefogtak és Erzsébetfalván felépítették 1882-ben az első Községházát. Ez az első Községháza Erzsébetfalva egykori Fő utcájában épült fel, mely később Hitel Márton utca lett, mai nevén Kossuth Lajos utca. Ma a régi Községháza helyén egyébként a Kossuth Lajos utcai Gimnázium van.
Erzsébetfalva nagyközség térképrészlet 1882 évben. Az Erzsébetfalva név felett Hitel Márton telkeire hivatkozás látható, ott épült fel 1882-ben az első Községháza. Az Erzsébetfalva "f" betűnél látható egy üresnek látszó terület, ez az akkori Piac. Ezen a területen épül majd fel 1906-ban az új Községháza.
A régi első községháza, mely 1882-ben a mai Kossuth Lajos utcai középiskola-gimnázium területén épült fel.

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy ehhez az épülethez igen hasonló épület ma is megtalálható kerületünkben a Kossuth Lajos utca és a Jókai Mór utca sarkán, (Landau Imre volt vadászháza és villája), mely kb. 132 éves lehet. 
Ugyancsak van még ennél régebbi épületünk is a kerületünkben a Nagysándor József utca és Vécsey utca sarkán, mely már Kossuthfalva alapításakor 1870-ben is mindenképpen állt. Ez a "Vendéglő 48as Magyarhoz" nevű épület.
Ezeket a tényeket azért akartam megjegyezni, mert minden kerület büszkélkedik 100 éves házakkal és mi úgy csinálunk, mintha nálunk nem lennének ilyen épületek. Pedig van, csak nem foglalkozunk a dologgal...
Ezt a térképet szintén 1882 évinek szokták említeni, azonban láthatóan jóval későbbi a valódi 1882. évi térképhez viszonyítva. Ez a térkép feltehetően 1898 táján készült. Szintén jól látszik rajta az első Községháza és a mai Kossuth Lajos tér egyelőre még üres területe is, de nyilván az Új Községháza nélkül.
1905-1906 évben építették fel az Új Erzsébetfalva Községháza épületét, az első közgyűlés 1906 június 13-án volt.  
Ezt a Községháza képet árverésen nyertem nemrégiben...mivel szerintem nagyon ritka lehet  ezért nem elektronikus formában szándékosan levédtem a nevemmel.
Az igen ritka Erzsébetfalva Községháza "Levelező-Lap" hátoldalán egy Erzsike nevű erzsébetfalvi polgárnő Erzsébetfalváról Boldog Húsvétot kívánt Budapestre a Podmaniczky utcában lakó jóismerőseinek 1909 tavaszán.
Az új Községháza tehát 1906-ban épült fel az egykori Hitel Márton utcai, majd 1905-06-tól már Kossuth Lajos utcai Piac területén. 
A Piac itt megszűnt és ez után átköltözött a mai Szent Erzsébet térre, ahol még ekkor nyilvánvalóan templom nem volt. 
A Községháza képen még nincsenek fák, nincsenek bokrok, nincs Kossuth szobor sem. 
Az új Községháza szintén a felépítés utáni időkből egy kissé jobboldali nézetből. Természetesen még itt sincs Kossuth szobor sem, de a Kossuth Lajos utcában már látszik az 1907-ben készült szép új sárga keramit kövezés.
Végül egy kép még szintén az 1900 eleji időkből. A képen gyönyörűen látszik a Községháza már rendezett környéke, látszik az akkori "villanyos" is, mely a Vörösmarthy utcából "S" kanyar szerűen haladt tovább a Hunyadi utcán a Határ út irányába.

(összeállította: Ettvel Zoltán = kiskiskosutis)

2 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Jó kis írást tettél közzé, a képek is érdekesek.
    Nemrégiben találtam egy újság cikket, megosztanám veled, mert még nem hallottam róla.
    „Pesterzsébeti Újság 1935.”
    „Éppen most 26 éve bontották le Erzsébetfalva régi községházát, melynek a helyére a polgári leányiskolát építették. A bontáskor az épület alapkőben légmentesen elzárt üvegben megtalálták a községháza építéséről szóló terjedelmes okmányt, továbbá egy 10 forintos Kossuth-bankót, 13 darab különféle régi pénzdarabot, egy nyomtatott meghívót, mely a községháza alapkőletételéről szólt, továbbá a Budapest című újság 1882. év június 23. számát. Az okmányban le van írva Erzsébetfalva keletkezésének története, az akkori összes szereplő vezéremberekkel és 48 aláírással.”

    VálaszTörlés
  2. Szia James!
    Érdekes amit írtál, erről a dologról én is tudtam valamit. Amit viszont nem értek, hogy ezt az 1882-es leírást miért nem lehet megtalálni sehol. Az 1936-os Chikán könyv is foglalkozik ezzel bizonyos mértékben, de ez a terjedelmes leírást sajnos még nem olvastam sehol. James, nagyon köszönöm elismerésedet és figyelemfelhívásodat-hozzászólásodat!

    VálaszTörlés