2015. május 2., szombat

Településünk első iskolája (Óváry Gábor előadása, 2.r.)2015. április 28-án a Csili Vízvári László termében a Pesterzsébeti Városvédők a település első iskolájáról vetített képes előadást tartottak. Az előadó Óváry Gábor volt, a Budapesti Városvédő Egyesület pesterzsébeti csoport vezetője. A vetített képes előadás „Településünk első iskolája” címmel került feldolgozásra. A közel 140 éves történetben nem csak az iskola, hanem a település fejlődése is bemutatásra került. 
A téma nem csak az Iskola utcai általános iskola, valamint az Ady Endre Általános Iskola, továbbá a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola korábbi és jelenlegi tanulóit és tanárait érintette, hanem mindazokat, akik ennek a 137 éves történetnek a részleteit kevésbé tudták követni.
1878-ban Erzsébetfalván felépült a telep első állami iskolája. Az első iskola utcáját "Iskola utcának" nevezték el. Az iskola két tanteremből állt, és két tanító irányításával dolgozott. 
Az Iskola utcai épület 1900-ban új épülettel bővült, melynek bejárata az Erzsébet (ma Ady Endre) utcáról volt megközelíthető.
Az előadást megnyitotta és levezette Ettvel Zoltán a  
Budapesti Városvédő Egyesület küldötte 
Az előadó Óváry Gábor volt, a 
Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti csoport vezetője
A hallgatóság 
Felül az új, alul a régi épület
A régi épület makettje is vetítetten bemutatásra került
Az Erzsébet utcai (Ady Endre utcai) épület
Óváry Gábor előadását tartja 
Régi tantermi fotók
A Lajtha László Zeneiskola történetében megjelent egy mecénás. Viszonozva a jóságos tettet, az iskola egyik belső udvarát, a mecénásról "Juhász-kert„ -nek nevezték el. 
Az iskola falára 2009-ben művészi alkotás is került.
Az alapítást egy emléktábla tanúsítja

Szép villaházak épültek az iskola körül, 
 sajnos a városrekonstrukciónál több értékes épület az 
iskola oldalán is lebontásra került

Az Ady Endre utca 98. számmal jelzett épületbe 2001-ben a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola költözött.

Óváry Gábor előadását tartja
Nézet napjainkban az Ady Endre utca felől
Köszönjük Gách József tanár úr!
A hallgatóságnak nagyon tetszett Óváry Gábor érdekes, kiváló    előadása, köszönjük Gábor!                                                                                                                                                          (Összeállította Ettvel Zoltán, fotók-képek 
Óváry Gábor, Ferles Tibor és Ettvel Zoltán)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése