2010. szeptember 22., szerda

Egy volt iskola Kossuthfalván









Adva volt egy régi képeslap melynek feliratai: "Pöltenberg utcza, Kossuthfalva, Kohn és Grünhut, Budapest". Az eredeti képeslap, valamint korabeli és jelenkori térképek, kataszteri rajzok tanulmányozása, továbbá helyszíni bejárásom alapján (mely során környékbeliekkel nem beszéltem), az alábbiakat állapítottam meg: 
1. A kép utcára néző Kossuthfalva Pöltenberg utcai 6 ablakos nyeregtetős cseréptetős házat ábrázol, ránézésre hossza 13-14 méter lehet, szélessége 9-10 méter. (lásd a képeslapot)
2. Közvetlenül az épület előtt kis előkert látható, léces fakerítéssel, az épületen kémény elől és hátul 1-1 db van.
3. Az épület mellett hátrébb az udvari fronton az épületre merőlegesen jobbfelé még egy cseréptetős épület látható.
4. Mindkét épület nem újszerű állapotot mutat, erre utal az is, hogy a cserepek nem egyforma színűek, feltehetően egyes részek cserélve lettek.
5. Elfogadottnak tekintjük nyilván, hogy a Pesterzsébet története c. könyv szerint „1899 A Pöltenberg utcában elemi iskola létesült”.
6. Elfogadottnak vesszük természetesen azt is, hogy az egykori 1905-ös Pesterzsébet térképen be van jelölve a Pöltenberg utca és a Knézich utca között mindkét oldalon 1-1 iskolaépület. (lásd ehhez az egykori rajzos jellegű térképrészletet)
7. Az egyik épület a Pöltenberg utca 23. sz. alatt meg van megjelölve (szám alig látható! ) a Nagy Sándor utca felé eső páratlan oldalon, lásd „Állami Elemi Népiskola”.
8. Ezzel az épülettel szemben az utca másik oldalán a páros oldalon szintén van egy Állami Elemi Népiskola bejelölve, a Pöltenberg utca 20. szám alatt, (tehát Soroksár felé eső oldalon), ennek az iskolának most különösebb jelentősége nincsen, mert 23. sz. épületről van szó a páratlan oldalon
9. A képeslapon kis házszámtábla van, és felnagyítva látható, hogy az iskola házszáma „23”, a másik táblán „Állami Elemi Népiskola” felirat látszik.
10. A 8. és 9. pont alapján kézenfekvő, hogy a kérdéses iskola az 1905-ös utcaházszámozás szerint a Kossuthfalva Pöltenberg utca páratlan oldalán a Knézich utca és a Vécsey utca közé esett.
11. A képeslap készítésének pontos időpontja nehezen állapítható meg, de kb. 1907 körül készülhetett.
12. Az 1907 évszámot igazolni látszik az is, hogy a képeslapon található nyomda: Kohn és Grünhut, Budapest, ezek a nyomdák külön-külön és együtt is sokáig működtek az ország több helyén 1878-1913 között.
13. Az utcát később kétszer átszámozták, amikor a Pöltenberg utca már nem csak a szűkebb értelmű Kossuthfalva-i részre volt érvényes, mellékelve van egy mai térképrészlet is
14. Az utcát ill. a helyszínt bejártam, természetesen a NORC-ot is, és több ház szóba jött. Azonban a képek, térképek, valamint a mellékelt kataszteri rajz alapján részemről egyértelmű volt, hogy ez az egykori 23. sz . alatti épület most a mai számozás szerint a Pöltenberg utca 61. sz. alatti épületnek felel meg, a másik oldalon lévő egykori másik iskola épület szerintem a Pöltenberg u. 62. szám alatt van.
15. Az épületet azóta jelentősen átalakították, a ház előkertje rég megszűnt, a 6 db kétszárnyú ablak helyett 4 db háromszárnyas ablak lett létesítve, részben tetőtér beépítést kapott, az épületről a régi szép építészeti dolgok teljesen eltűntek
16. Az épület nyeregtetője a Vécsey utca felé eső oldalon az időjárási-statikai viszonyok miatt valamikor csonkakonty kiegészítést is kapott.
17. A helyszínen most is látszik az épület melletti másik épület, a régi állapottal megegyező pozícióban, de düledező állapotban, lásd ezekhez a napjainkban készült saját készítésű fényképeket.
18. Mindent összevetve tehát, azt sikerült megállapítani, hogy az 1899-ben épített Pöltenberg utca egykori 23. sz. alatti Állami Elemi Iskola épület jelenleg is létezik jelentősen átalakított állapotban ugyanott, de napjainkban most Pöltenberg utca 61. házszámon.
19. Úgy vélem, nem tévedtem az épületet illetően, de arra nem volt időm, hogy lakókat is felkeressek, talán ezt megteszi más, és kiderülhet, hogy a beazonosítási gondolatok jók voltak-e.

a többi fotó itt látható

Ettvel Zoltán írása

7 megjegyzés:

  1. Sajnos én nem sokat tudok a témához fűzni.
    Lesznek bizonyára olyanok akiknek eszébe jut, hogy hol hallottak vagy olvastak valami hasznos információt az iskoláról.
    Én is nagyon kíváncsi vagyok mindenféle változatra.
    james 36

    VálaszTörlés
  2. Nem is hittem volna mikor azt a képet feltettem a Pesterzsébet a Hazám fórum topikba, hogy ekkora érdeklődést kelt majd. Szép munka volt, tetszett, gratula!
    A képeslap nagy méretben itt látható:
    http://kati.ca/wp1/?p=744

    VálaszTörlés
  3. Köszi Zsolt!
    A "kiskiskosutis" érdeme.

    VálaszTörlés
  4. Szervusz James, neked és nekem közös munkánk volt és nagyon köszönöm!
    Zsolt, érdekes volt a "nyomozgatás", tényleg nem volt kevés munka, és kíváncsi vagyok, létezhet-e más változat!

    bejegy.: Zoltan - kiskiskosutis

    VálaszTörlés
  5. Köszi Fiúk!
    Ez jó, a Zoli robotolt, de a fele sör az enyém.
    james

    VálaszTörlés
  6. Hurrá érdeklődők, hál istennek jó sokan vagytok.

    VálaszTörlés