2010. szeptember 25., szombat

Erzsébeti régi városháza


Tisztelt blog
olvasók! 
Javaslom, menjünk kicsit vissza az időben az 1870-es évekbe, amikor Erzsébetfalván gyorsan megkezdődtek az építkezések. Pók Ignác és a legelső erzsébeti polgár Suda János értelmi vezetése mellett Walcha Mihály és Wéber József építési vállalkozók által közadakozásból, 1882-ben a mai Kossuth Lajos utca és Széchenyi utca sarkán megépül a községháza. Így írják ezt a Pesterzsébet történetével foglalkozó leírások, azonban nem igazán tesznek az írások mellé képeket, térképeket, hogy a mai erzsébeti ember pontosan tudná értelmezni magában az épületet és a helyszínt. 

Ezt pótolandóan megkerestem az ehhez tartozó történeti dokumentumokat, melyek ismertek, rejtély nincs benne, de mégis jobb ezt összefüggéseiben látni és így jobban eligazodni.
Az épületet gyakorlatilag a Hunyadi utcához egészen közel, a Kertész utcával szemben építették fel, tehát nem a Széchenyi utca sarkán, azonban telekkönyvileg a telek odáig ért. 
Ezt egyértelműen megmutatja az egykori kataszteri helyszínrajz, melyen külön bejelöltem a fontosabb utcákat, hogy jobban értelmezhető lehessen a helyszínrajzos térkép.

A mellékelt Pesterzsébet története könyvrészletből tudjuk, hogy az épületet 1882 május 7-én adták át és az épület egészen 1913-ig létezett, 1913-ban az épületet lebontották. 
A telek Széchenyi utcai részén építették a mai szakközépiskola elődjét, a polgári leányiskola épületét. A régi Községház alapfalában találták meg a Suda Jánosék által írt "üdv az Úrban" című 1882-bem írt 10 oldalas leírást Erzsébetfalva történetéről 1870. évtől kezdve 1882-ig megírva, melyen 45 aláírás szerepelt. 

Több erzsébeti történeti leírásban megtaláljuk azt is, hogy régebben az épület falába befalazva két emléktáblát találtak, amelyek az alapítást, a községháza építését és az adakozók nevét - közöttük Erzsébet királynét is- megőrizték az utókor számára. A két táblát az iskola Kossuth Lajos utcai bejáratának egyik oldalába helyezték el, mellé tettek egy harmadikat is a következő szöveggel: "Ezen épület helyén állott Erzsébetfalva község első székháza, melynek homlokzatán és tanácstermében befalazva volt alábbi két emléktáblát a múltak iránti kegyeletből itt elhelyezte a község előljárósága az 1913. évben." 

A képen látjuk az 1882-ben épült egykori községháza épületét és látható az is, hogy akkor még a Hitel Márton utca, azaz a mai Kossuth Lajos utca nem volt ellátva még az 1905 táján készült sárga keramitburkolattal.
Az új Városháza aztán 1906-ban épült fel és 1906 június 13-án tartotta az első közgyűlését Erzsébetfalva képviselő testülete az új Városházán.

(bejegy.: Ettvel Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Látom megy a dolog, de most menj vissza a szerkesztésbe, jelöld ki a szöveget, és alkalmazd a sorkizárást.
    Sokkal jobban mutat majd a szöveg.

    VálaszTörlés
  2. Fogadd elismerésem.
    A térkép is nagyon jól nagyítható.
    Jó kis munkát végeztél ismét.
    Remélem jó kedvel csinálod, és örömet okoz,
    amikor megjelenik a képernyőn.

    VálaszTörlés
  3. Szervusz James, igen, jó kedvvel-örömmel szerkesztgettem, és a sorkizárást is megcsináltam, és köszönöm.

    VálaszTörlés