2010. december 2., csütörtök

Kossuthfalván Kossuth telek (4.bef.r.)









A Kossuth telket keressük...na'most ismerve azt, hogy a Biróy telkek ezen a részen a régi Kossuthfalva területére estek, egyértelmű, hogy a Nagysándor József utca Soroksár felé eső részéről van szó a Knézich utca környezetében…de hol?
A 48-as elnevezésekkel a Knézich utca feltehetően az 1870-es években már kezdett létezni, a Család utca (Szent Imre herceg utca) valószínűleg később alakult ki, mégpedig részben a Kossuth telek területéből is.
Kossutfalva területe jól látszik a térképeken. A korábbi fejezetekben már látott 1882 és 1902 évjáratú térképeken jól látszik, hogy az ősi Kossuthfalva szélén a Knézich utca van, ott egy birtokhatár rész is volt, természetesen akkor még nem létezett külön Knézich utca és külön Család utca, Szabadság utca stb.
Sehol nem láttam még olyan rajzot, ahol ez a Kossuth telek kataszteri rajzokon a Szerződés szerinti kataszteri adatokkal és a híres 154. és 155. helyrajzi számokkal be lett volna jelölve. Pontos körvonalat bejelölni nem lehet, azért sem, mert ez a terület mai állapotában utcát-utcákat is magába foglal, mégpedig minimum a Szent Imre herceg utca területének és a Knézich utca területének bizonyos részét is.
Kiszámítottam az említett területek négyszögöl helyfoglalását, sajátkezű méretarányos skicceket készítettem.
Ezek alapján, valamint a történelmi adatok és összevetések, továbbá „tekon” blogtársam véleménye alapján is, azt tudom feltételezni, hogy a tényleges 1300 négyszögöles Kossuth telek egykori határai a mai állapotokra vonatkoztatva valószínűleg a következők lehettek:

Nagysándor József utca - Knézich utca és Szent Imre herceg utca és ma a közte lévő telkek - Dessewffy utca, (Pöltenberg felé már nem valószínű), de a telek még a mai Szabadság utca területe felé is belóghatott.

A 2010-es jelenkori elölnézeti és felülnézeti színes képeken látszik, hogy a Kossuth telek az 1300 négyszögöl területével mai állapotában a Nagysándor József utcára néző két házzal kezdődik. Az egykori Kossuth telek pedig halad a Dessewffy utca felé, mely mai állapotában több telket jelent.
A térképek között van egy 1910-es világos-sárgás utcaházszámos térképrészlet is, ahol látszik a Nagy Sándor utca és a Család utca (ma Szent Imre herceg utca) kereszteződése, ahol a Család utca 59. szám (1910-ben még csak házhely) a Kossuth telek jobboldali kezdetét jelenti a Nagy Sándor utca felől, mely aztán halad tovább a többi telekkel a Dessewffy utca felé.
Ez lehetett tehát szerintem a híres Kossuth telek területe és ismerjük el, hogy komoly nagyságú telket adományozott Biróy Béla honvédőrnagy Kossuth Lajosnak.
Végezetül annyit szeretnék hozzátenni, hogy ezt ismereteim szerint még senki sehol konkrétan nem írta le hogy a Kossuth telek valóban itt volt, tehát tudományosan a Kossuth telekkel kapcsolatos feltételezéseim nincsenek megerősítve és emléktábla sincs tudomásom szerint erre vonatkozólag a területen lévő házak közelében elhelyezve, csak a már korábbi részben említett Damjanich utcai Szent Lajos templomnál van emléktábla.

Na'most még valami: az emléktáblán és néhány helytörténeti íráson kívül Biróy Béláról más megemlékezést nem találtam és sajnos sem Kossuthfalván, sem Pesterzsébeten, sem Budapesten, sem Magyarországon sehol nem tudok Biróy nevű utcanévről vagy térről.
Az utókor így hálálta meg Biróy Béla Kossuthfalvai parcellázását ill. a Kossuth telek ajándékozási voltát.

bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis

13 megjegyzés:

  1. Szervusz Zoltán!
    Tetszett amit leírtál, precíz és korrekt mint mindig. Az utolsó bekezdésben igen érdekes és tanulságos az a megállapítás, hogy pontosan máig nem meghatározható a telek eredeti elhelyezkedése.
    Talán egyszer előkerül egy olyan térképrészlet, amin bejelölték a eredetileg Kossuth teleknek szánt részt.

    VálaszTörlés
  2. Megint én!
    A Kakukk vendéglőt azért jelöltem meg, mivel ott határozták el a telekadományozást. Valamikor 48-as vendéglő volt a neve. Lehet, hogy rosszul emlékszem az elnevezésére, de valami nagyon hasonló néven volt megemlítve.

    VálaszTörlés
  3. Helló Többiek!
    Hol vagytok, hogy nem írtok?

    VálaszTörlés
  4. Szervusz James!

    Köszönöm, hogy betetted ide is és a Helytörténet albumba a térképrészletet a 48-as Vendéglő bejelölésével...jól írtad a nevét, mert így szokták hívni, és majdnem így volt a neve...

    De egyszer majd beteszek egy külön cikket a mostani Gyalogkakukk vendéglő feltehetően eredeti nevével és igen régi fotójával és történettel, azon a fotón a Nagy Sándor utca a betont még nem ismerte...

    bejegy: Zoltan-kiskiskosutis

    VálaszTörlés
  5. Szia Zoli!
    Már készítettem a "Gyalogkakukk" ról képeket,és elküldöm majd neked, használd fel ha jónak találod a fotókat.

    VálaszTörlés
  6. Szia James, oké, köszönöm előre is, rendes vagy!

    VálaszTörlés
  7. Nagy Sándor 72. Mai tulajdonosa B. Ferenc, elmondása alapján a 90-es évek elején jártak nála emléktábla elhelyezésével kapcsolatban. Sajna már nem emlékezik, hogy kik ( Kossuth Társaság, Városvédő Egyesület vagy Önkormányzat).Valami tatarozási vita miatt a tárgyalás abba maradt. Lehet, hogy a Szent Lajos templomnál elhelyezett tábláról volt szó?
    A Cikk nagyon jó.

    VálaszTörlés
  8. Szia Zoli!
    Nagyom jót tett a cik formájának a képek középre helyezése. Most már csak a keretezését kell megoldani.

    VálaszTörlés
  9. Szia Gyula!
    Ha az 1990-es évek elején jártak ott, az akkor pont jó lett volna időpontilag, hogy 1870-2000, azaz a 130.éves évfordulóra egy tábla kikerült volna. Nyilván valami kis tatarozás, vagy jó helyszín kialakítás kellett volna hozzá, hogy a tábla viszonylagosan jó helyen lehessen.
    Kár, hogy akkor ez félbemaradt, mert akkor a helyszín feltehetően egyezett volna.
    Így is azért lehet örülni, hogy a Szent Lajos Templomnál van tábla, csak abból meg senki nem tudja, hogy hol volt a Kossuth telek valójában és ahogy írtam a cikkben; utca-tér név sincs róla sehol az országban tudomásom szerint.
    Gyula örülök hogy a cikk tetszett; igyekszek, hogy helytörténeti különlegességeket-érdekességeket feldolgozzak.

    Zoltan-kiskiskosutis

    VálaszTörlés
  10. Szia James, jónéhányszor szórakoztam hogy a képek jobban helyezkedjenek el, részben sikerült, keretezés egyenlőre felejtős...

    Zoltan

    VálaszTörlés
  11. A keretezésen ügyködök, hogy itt automatikusan működjék, mert van ebben ilyen kódolás.

    VálaszTörlés
  12. Van itt az írok között aki 1953 ig ez Ónodiba járt és ismer engem Balogh jenö László 1956 tig a Sagvári E. utca 4-6 ban laktam utána menekülni kelett (részvétel a forradalomba a Corvinközben A Pongratz tesvérekel (ök Soroksáriak voltak de Édesanyuk egy növérel együtt a Téglagyár téren laktak.... Választ kérem "mail@jenoe-l-balogh.com" vagy ("Skype (jenoebal)") vagy :"jenoe_balogh@freenet.de" Szerbusztok egy erzsébeti srac

    VálaszTörlés
  13. Szia! A Bádogos utca kataszteri térképét hol tudom megtalálni? Köszönöm!

    VálaszTörlés