2011. január 5., szerda

Kossuth Lajos utca eleje (2.bef.r.)

Kossuth Lajos utca eleje (második-befejező rész)

Először is, Boldog Új Évet Kívánok az erzsébetieknek és mindenkinek, aki ezt a blogot olvassa!

A továbbiakban folytatjuk a Kossuth Lajos utca elejével kapcsolatos cikket.

A mi Kosutink, a Kossuth Lajos utca 1905/09 után a továbbiakban a nevét hál’isten a mai napig megtartotta, és a Kosuti kialakult eleje eléggé tartósan a városrekonstrukcióig is megmaradt.
A régi 1900-as évszázad legelejéről kiraktam két régi térképrészletet. Az egyik egy 1902-ből színes térképrészlet, ezeken az utcák nevei nincsenek kiírva, de egyértelműen látható a terület. A másik térképrészlet 1905-ből való, melyen látszik, hogy a mai Kossuth Lajos utca neve akkor még Hitel Márton utca volt.

Megemlíteném az első részben tárgyalt Guyon villához hasonlóan a Kosuti elejének egyik szintén híres házát. A Kossuth Lajos utcában, a 18. sz. alatti Óváry Artúr által tervezett házat gondolom, mely szerencsére átvészelte a város rekonstrukcióját és megmaradt.
http://fal-art.blogspot.com/2009/06/jo-hogy-meg-latni.html
Lebontásra került viszont a páratlan oldalon, a Kiskulacs Vendéglő, mely a Soroksári út és a Baross utca között volt található, melyért szintén kár, hogy „eltűnődött”…
http://fal-art.blogspot.com/2010/05/kiskulacs.html

A cikk címe a Kosuti elejére vonatkozik. De ha a kosuti elejéről van szó, azonnal az eszemben van, hogy a Soroksári út neve többször változott. A Kosuti neve tehát maradt, de közben a Kosuti sarkán már a Soroksári út nevei változásokon mentek keresztül a Határ úttól kezdve.
A Soroksári út az 1930-as évek második felében, kb. 1935-36-tól Horthy Miklós nevét vette fel, aztán 1946-47-től Dózsa György út lett. Dózsa György serege 1514-ben seregei itt vonult fel nem messze Rákos mezején és a mai Dél-Ferencváros-Külső részen – Gubacs Puszta területén táboroztak-megszálltak és híres Dózsa csata is volt. A Gubacsi és környékbéli parasztok a súlyos adók, igazságtalan vámok és sérelmeik miatt csatlakoztak a sereghez, amelyet a királyi csapatok szétvertek.
Egy idő után az ősi Soroksári út megint nevet változtatott, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975. augusztus 1-i, Helsinki Konferencia alkalmából az évszázados Soroksári út neve Helsinki út, Finnország fővárosának a neve lett.

A következő képeken látjuk Soroksári-Dózsa Gy.-Helsinki út és a Kosuti sarkának jelenkori változásait látjuk. A színes városképrészt mutató képeket erzsébeti topic-blog olvasónk, „tekon” Kolozs Gyula küldte, az ő engedélyével rakom ki ; köszönöm Gyula.
Ki lett téve egy fekete-fehér kép is, mely a KMP Erzsébetfalvai Szervezete megalakulásával kapcsolatos emlékművet mutatja, a megalakulás szerintem arra a házra utal, mely a lebontott Guyon villa volt.

Van még egy színes kép, mely már a Kossuth Lajos utca mostani új elejét mutatja. A mai Kossuth Lajos utcánk Székely Kapuval kezdődik, mely egy hagyományos székelykapu, két oldalán 1-1 kopjafával.
Ezt a gyönyörű Székely Kaput Székelykeresztúr, Bölön testvérváros adományozta Pesterzsébet várossá nyilvánításának 80 éves évfordulója alkalmából.

A kétrészes cikkben a Kosuti elejének bemutatása természetesen nem lehetett teljes, de azért a Pesterzsébeti Érdekes -ségekre igyekeztem felhívni a figyelmet.

bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis

1 megjegyzés:

 1. Üdv Néktek Emberek!
  Ide miért nem írt senki egy szót sem?
  Legalább annyit, de szép ez a Székely Kapu.
  Mindent mi írjunk, Ti meg csak: olvasgatunk-olvasgatunk.
  Mi is szeretünk ám olvasgatni.

  VálaszTörlés