2011. január 22., szombat

Villa Rédeky (1.r.)
A „Pesterzsébet anno 2008” c. könyvben jelent meg ez a feltűnően érdekes és különlegesen szép régi képeslap. A könyvet természetesen jómagam is megvettem és mindenkinek ajánlom, aki szeret foglalkozni főként Pesterzsébet (Erzsébetfalva, Kossuthfalva, Gubacs, Szabó-telep, stb.) múltjával és a helytörténeti dolgokkal pesterzsébeti vonatkozásban.
A képeslap címe: „Üdvözlet Kossuthfalváról, Rédeky villa”, kiadó: „Kohn és Grünhut Budapest”.
A könyvfelirat szerint a képeslap megnevezése: „Rédeky ház a Nagy Sándor utcában 1870-80 körül”.

A könyvben ezt olvashatjuk a képeslapról, írja:
„…egyik legrégibb képeslap…a felvétel az 1880-as évekből datálódik. Egy „Üdvözlet Kossuthfalváról” felíratú képeslap, jobb oldalán földszintes tornácos lakóház látható, falára felfutott kúszónövénnyel, baloldalon a kertben munkálkodó emberek, szerszámaikkal. Az egész kép beállítását egyfajta naiv báj lengi körül. A zsáner jellegű képek egyik kedves emléke ez.”
Valóban csodálatos és szinte idilli jellegű fotóról van szó. De valóban, hol is volt tulajdonképpen ez a mesebelien szép környezet, hol volt a Rédeky birtok, hol volt ez a villaház.

A Rédeky birtok a Nagy Sándor utcában volt a páratlan, tehát az egykori Hitel Márton utca felé (kb. 1905 után Kossuth Lajos utca felé) eső oldalon, helyileg az egykori Szőlőhegy utca (1903 után Kende Kanuth lett az utca neve) és a Család utca (később Szent Imre herceg utca) között.
(Lásd ehhez még: Kölcsei Kende Kanut)
A Nagy Sándor utca páratlan oldalról van tehát szó, ennek megfelelően szerintem a Rédeky birtok pontosan véve nem a képeslap felirata szerinti Kossuthfalván volt, hanem az Erzsébetfalva-i oldalon, helyrajzi száma is erzsébetfalvai volt.
Hozzátartozik a dologhoz, hogy az 1880-as évek táján az Erzsébetfalva-i oldal még kisebb népességű volt, Erzsébetfalvának közvetlenül a Nagy Sándor utca páratlan házszám felőli oldala még nem teljesen alakult ki Kossuthfalva szomszédságában, így egyértelműbb volt inkább a már teljesen parcellázott és lakottabb Kossuthfalvához gondolni a Rédeky villaházat, az tán egyértelműbb lehetett postai elérési cím vonatkozásában is.
Még annyit ehhez a gondolathoz, hogy Bíróy Béla kezdeményezésére az ő általa megvett birtokrészből lett Kossuthfalva, (Kossuthfalván Kossuth telek) márpedig a Nagy Sándor utca páratlan oldala az olvasottak szerint nem tartozott Bíróy Béla birtokához.

A könyvben látható képeslaphoz kapcsolódva szeretnék néhány dolgot írni erről a villáról-házról, és a Rédeky család igen fontos tagjáról, aki ezt a birtokot létrehozta, a villaházat felépíttette, gondozta sok éven keresztül.

(második része következik)

(bejegy.: zoltanez-kiskiskosutis)

12 megjegyzés:

 1. Jó kis első rész ez a kis írás,
  várjuk a folytatást.

  VálaszTörlés
 2. Szervusz James!
  Köszönöm soraidat és szeretném ha a folytatás is elfogadhatóra sikerülne.

  VálaszTörlés
 3. Szia Zoli!
  Nem értem a dolgot, sok az olvasó, de lusták hozzászólni.
  Mi lehet ennek az oka?

  VálaszTörlés
 4. Helló "kikiskosutis"!
  Ez egy próba, csak gyakorolom a szerkesztést.

  VálaszTörlés
 5. Sziasztok!
  Kíváncsi vagyok, hogy Névtelen bejelöléssel, Gmail belépés nélkül elmegy-e ez a rövid beírás...

  bejegy: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok!
  Elment belépés nélkül, tehát lehet írni Névtelen bejelöléssel hozzászólást és aztán aláírni

  bejegy: kiskiskosutis

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm a beállitások módositását.
  Az vetődött fel bennem, hogy lehet a Rédeky villa nem is a Rédeky birtokon volt? Izgatottan várom a folytatást. Remélem, hogy kiderül!
  (Tegnap egy másik bloggal volt hasonló esetem. Oda irtam egy emeilt, ami annyira megfelelt, hogy kirakták, majd módositották a hozzászólási lehetőségeket.)
  Laci

  VálaszTörlés
 8. A folytatás csak ettől jobb lehet.

  VálaszTörlés
 9. Köszönjük a köszöntet, de bizonyára a cikk szerzőjének is lesz hozzáfűznivalója.
  Reméljük ezután szaporodik a hozzászólások száma, és talán az olvasók tábora szintén növekedni fog.
  A "kiskiskosutis" munkássága, szorgalma elismerésre méltó, nem is beszélve az írásainak olvasmányosságáról. Szóval, nem unatkozik az olvasó. Mi szorgalmasan olvassuk majd írásait, csak győzze tintával.
  Üdv:
  james 36

  VálaszTörlés
 10. Szia Laci!
  A folytatásból majd látszik a dolog, köszönöm hozzászólásod!

  VálaszTörlés
 11. Szia Gyula!
  Remélem "A folytatás csak ettől jobb lehet", és hozzászólásod köszönöm!

  VálaszTörlés
 12. Szia James!
  Én is remélem, hogy a hozzászólások száma növekedést fog mutatni.
  Köszönöm elismerésedet és igyekszem.

  VálaszTörlés