2011. február 9., szerda

Pesterzsébeti kisiparosok, kiskereskedők állammal és állam nélkül. (Az előadásról)





2011. február 08-án, kedden délután 5 órai kezdettel a Helytörténeti Klub Pesterzsébet szervezésében a Csili Vízvári László Termében (XX., Baross u. 55.), Béládi Olívia tartott előadást, az előadás címe:
"Pesterzsébeti kisiparosok, kiskereskedők állammal és állam nélkül"
Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika, a HELYTÖRTÉNETI KLUB PESTERZSÉBET vezetője nyitotta meg, a tőle mindig megszokott nyugodt hangján és mutatta be az előadót.
Az előadó részletesen ismertette néhány főbb erzsébeti vállalkozó tevékenységét, többek között pl. a Gönczy, Lonszky, Kápolnási kisiparos-kereskedő cégekről is beszélt. Az egyik színes képen látszik a Kiskosuti-ban még létező néhány kisbolt, köztük a még ma is működő "Lonszky Vendel Férfiszabóság", valamint a szabóság belső részéből az előadáson látott egyik kivetített fotót látjuk.
A Lonszky pékségről James36 is írt 2008-ban a "Pesterzsébet a hazám" topic-ban az 1856 hozzászólásnál, egykori fotóval is mellékelve. Azon az oldalon az 1846 hozzászólásnál a Kun cukrászdáról is van bejegyzés és fotó, lásd a linket:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4Gi_2XN-glMJ:forum.index.hu/Article/showArticle%3Ft%3D9025417%26go%3D75580592%26p%3D1+lonszky&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a&source=www.google.hu
Az előadáson az előadó Béládi Olívia rendkívül részletesen és komoly szaktudással, jól felkészülten adta elő az erzsébeti kisiparosok és kereskedők fejlődését az 1900-as évek elején, látható az egyik projektoros vetített képen az "Iparindítások száma 1901-1927" között.
Az egyik képen az asztalnál előadás közben Béládi Olívia jobb oldalt látható. Az előadó elmondta, hogy aztán a kisiparosok tevékenysége hogyan hanyatlott vissza nagymértékben főként az 1950-es években. Meggyőzően hiteles adatokkal és táblázatokkal mutatta be az évtizedek alatti nehézségeket. Az előadótól sok érdekes új dolgot tudtunk meg, az előadásához érzékelhetően igen sok személyes beszélgetést is kezdeményezett, valamint jelentős levéltári kutatómunkát is végzett, többek között elmondta azt is, hogy a FalArt blogot is rendszeresen szokta tanulmányozni, onnét is gyűjtött anyagokat: http://fal-art.blogspot.com/

Ez a helytörténeti előadás is jó volt, mely mindig jellemzi a Klub előadásait, köszönjük

(bejegy: Zoltan-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése