2011. március 10., csütörtök

Villa Rédeky (3.bef.r.)





Tehát Rédeky Villa, hogy hol is volt ez pontosan…A régi képeslap felirata szerinti Kossuthfalván, vagy mégsem ott pontosan, hanem Erzsébetfalván…?
Na’most az, hogy a Rédeky Család valóban lakott Erzsébetfalván…ez azonnal igazolható is.

Ugyanis van egy könyv, melyet Rédeky Alajos leszármazottja írt a családról, a könyv címe: „A Györgyi (Giergl) és Zámor család története”, írta: Dr. Györgyi Gézáné Zámor Magda (1907-1994), a könyv kiadásának kelte 1990.
http://www.kfki.hu/~mzimanyi/giergl/giergl-zamor-csaladtortenet-2005-08-20.pdf
Ebben a könyvben sokat olvashatunk Rédeky Alajosról, a családról, leszármazottakról, és természetesen többször említve van az erzsébetfalvai birtok is, ami egyébként ugye kezdetben 5 holdas volt.
Ebből a könyvből szeretnék néhány mondatot idézni:

„…Pesterzsébeti dédapám, Rédeky Alajos sokat mesélt fiatal éveiről, amikor a szabadságharc után Olaszországba ment és fiatal éveiben részt vett az olasz felszabadító harcokban; elbeszéléseiből Türr István és Garibaldi neve maradt meg emlékezetemben…
…dédapám személyéhez fűződik. Magyarszéki Rédeky Alajos volt a neve, a Redl névről magyarosított. Hosszú őszi estéken Garibaldi, Türr István, Kossuth Lajos neve került szóba…
…Amennyire visszaemlékezem az erzsébetfalvi régi házra, a nagy kertben töltött sok szép órára, a kis fenyőerdőre, a rózsaligetre, a kedves jó kutyákra, Sajóra és Vitézre, kora tavasztól késő őszig ez volt az én világom...”

Ebben a könyvben olvasható többek között az is, hogy "...az erzsébetfalvi villa utolsó maradványait 1926-ban adta el..." a család. A Rédeky Villa fképeslap fotón látszik a kb. 1882-es birtokvásárlás után megépült pár éves Villaépület a befutott növényzettel, és egy kis kertrészlet is látszik a háziakkal-személyzettel.
A Rédeky birtok a Nagy Sándor utcával párhuzamosan helyezkedett el az Erzsébetfalva oldalon. akkor Nagy Sándor utca 65. szám alatt. Határvonalai: balra az egykori Család utca ma már Szent Imre herceg utca, kb. észak felé párhuzamosan a mai Gimnázium irányába Botos Anna birtoka (Botosék Kölcsei Kende Kanutnak jó ismerősei voltak), jobbról a Szőlőhegy utca később Kende Kanuth utca, délen pedig a Nagy Sándor utca.
Nagy terület volt ez, 5 hold, ami kis magyar holdat számítva 5x1000 nöl = 5000 négyszögöl (!) kb. akkora, mint egy Kossuthfalvai komplett tömb birtokrész. (Nagy Sándor u-Lázár u-Desseffy u-Vécsei u.) Ha összehasonlítjuk azzal, hogy a szomszédos Kossuthfalván 300 nöles telkeket parcelláztak, akkor ebbe a Rédeky birtokba kb. 16 és fél Kossuthfalvai telek fért volna bele.
Kerestem ehhez térképeket és találtam olyan részleteket is, ahol a kertrészlet és a ház pontosan összetájolható a térképpel. Az ide betett térképeket szándékosan fordított alaphelyzetbe raktam, tehát lefelé van északi írány. A fordított alaphelyzet miatt jelöltem halványzöldes színnel a térképrészleteket. Tehát fordított pozíciójú, így ha az első részben berakott képeslap fotójával összenézzük a térképeket, kivehető a fotó készítés poziciójával megegyező helyzetű térképnézet, ezzel véleményem szerint a fotó pozíciója is pontosan igazolva van.
Konkrétan a ház alapterülete "2 m széles hosszús tornáccal" együtt 12+2=14 m x 24 m volt, összesen 336 m2 épület alapterület, hát bíz'ez komoly...
Az egyik berakott térképen látszik egy helyrajzi számos térképrészlet kb. az 1890-as évek tájáról, a többi térképrészlet pedig 1910-11-ből való, a térképeken látjuk a fotóval megegyező terület kialakítását, a képeslapfotó készítésének legkorábbi időpontja az adatok alapján 1884 lehet. A legfelső 2 térképrészlet külön helyről való, de vegyük úgy, hogy összetartozik, a felsőnek folytatása az alsó térképrészlet.
A mai színes képen látható (lásd a cikksorozat 2. részében), hogy hogyan néz ki most a volt Rédeky terület a Nagysándor József utcai frontról. Ennek felülnézeti képén látszik az udvaron egy hosszirányú igen régi épület, szerintem ezt még Rédekyék építhették, mert ez a régi térképeken is látszik, a mostani rendeltetését a hosszú épületnek nem ismerem, ha valaki tudja, kérem írja ide hozzászólásban.
Természetesen a ma Rédeky birtoka nagyon átváltozott, sok-sok telek is, utca is, és számos épület lett a helyén…
Javaslom, ha a környéken sétálunk, gondoljunk arra, hogy valamikor milyen csendes, erdős, nagy fenyőfás, kutyás, virágos, kerti asztalos, szép szőllőskertes kis birtok volt itt és ez a híres Magyarszéki Rédeky Alajos a híres Kossuth Lajos, Kölcsi Kende Kanut, Jókai Mór, Garibaldi tábornok és a többi híres ember jó ismerőse-kortársa volt…

(bejegy.: zoltanez-kiskiskosutis)

7 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Ez Jó!!
    A meló is jó sok volt, nem unatkoztál közbe biztos. Legalább okosodunk.

    VálaszTörlés
  2. Szia Zoli!
    Csodálatos, preciz irás.
    A népnyelv szerint a Szent Imre herceg és Dobos utca sarkán található két hatalmas fa volt a Rédeky birtok bejárata.

    VálaszTörlés
  3. Szia James!
    Tudod hogy van, ha az ember korábban már valamit hallott róla, meg az érdeklődését felkelti a dolog, örömmel foglalkozik vele; ezzel is így voltam és automatice okosodik is vele!

    VálaszTörlés
  4. Szia Gyula!
    Köszönöm elismerésedet, igyekszem amit tudok, és külön köszönöm a kiegészítésedet.
    Az a két hatalmas fa valóban ott van. Jó régi fák lehetnek, és valóban ott lehetett a Rédeky birtok Pest felé eső sarka. Azonban az is biztos, hogy elég hamar Botos Anna birtoka lett ez a szélső párhuzamos területrész. Ettől kezdve úgy vélem (nem tudom! a birtokbejárat kb. a Nagysándor József utca mai 80. számmal szemben-re helyeződhetett át, még későbbi eladások után a Nagysándor József utca 90. számmal szemben lehetett.

    VálaszTörlés
  5. Köszönjük Zoltán, szép munka volt!
    Ilyen nagy felbontású régi térképet nem láttam még. Ha megvan a többi része is, akkor nem lehetne valahova (modjuk James fotó-tárába) feltenni, hogy böngészhessük?
    Laci

    VálaszTörlés
  6. Szia Laci!
    Köszönöm hozzászólásod és amit írtál.
    Na'most a nagy felbontású térképrészleteket illetően leírom mi a helyzet.
    A térképek többsége és amit említesz is, az arcanum-ból vannak,lásd:
    http://archivportal.arcanum.hu
    amely oldal a magyarországi levéltárak bizonyos gyűjteményrésze. Ott szerintem van az országunkból nem tudom mennyi térképrészlet meg dokumentum, de lehet akár 100-150.000 db is, vagy több, nem tudom tehát mennyi.
    Az AAGISView segédprogrammal bizonyos dokumentumokat-térképeket-térképrészleteket meg lehet tekinteni és böngészgetni.
    Ezek az erzsébeti 1910-es térképek kb. 400-450 térképrészleten vannak. Összesítő fő térképet én nem találtam, hogy pl. lehetne tudni, hogy melyik részlet milyen számú lapon van és pontosan hol keressük.
    Én különben letölteni ezeket nem tudom, csak lefényképezni és utána szerkesztem, persze nyilván vannak, akik ennél sokkal ügyesebbek.
    A témához még hozzátartozik, hogy nekem sokszor nem is sikerül használhatóan megnyitnom az oldalt.
    Hát ez a dolog így néz ki...

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Gyula írta, hogy "...A népnyelv szerint a Szent Imre herceg és Dobos utca sarkán található két hatalmas fa volt a Rédeky birtok bejárata..."
    Az a két hatalmas régi fa valóban most is ott van. Jó régi fák és valóban ott lehetett a Rédeky birtok Pest felé eső sarka.
    Semmiféle növénytani hozzáértő nem vagyok, de ennek megfelelően valószínűsíthető, hogy mivel
    a Rédeky Villa kb. 1884-ben épülhetett, azidőtájt ültethették a Birtok bejáratánál a fákat is. Ez alapján akkor ma ezek a fák akár 127 évesek is lehetnek.

    VálaszTörlés