2011. április 29., péntek

Pesterzsébet 1958 térkép és BKV (1.r.)







Kezembe vettem a térkép dolgaim közül egy régi kis alakú zsebkönyvet,
„Budapest Idegenforgalmi Útmutató 1958”
oszt’mondom, hátha vannak benne érdekes dolgok, milyen utcák voltak régen, melyiket hogy hívták, no'meg úgyis divatosak mostanában megint az utcanév változtatások…hátha ez a régi térkép is ad ötletet valakinek…

Ugyi'bár meg láthatjuk, hogy milyen volt a közlekedési struktúra szűkebb kis hazánkban, a XX. kerületünkben, a térképen kissé Soroksár is rajta van, mert ugye akkor még közös kerület volt Pesterzsébettel együtt.

No'sza mondom kirakom a Pesterzsébet 1958 térképet, meg hozzá azt a táblázatfélét is, hogy milyen intézmények, mozik, patikák, posta, orvosi rendelő stb. voltak itt a XX. kerületünkben, pontosabban Pesterzsébeten és Soroksáron.
Érdekesség például, hogy akkor még Posta volt Pacsirtán, az Előd utcában, a 31-es végállomáshoz közel, ki emlékszik még erre?...
Ebből a „Budapest Idegenforgalmi Útmutató 1958” zsebkönyvből feltettem az Útmutató-ban található teljes Pesterzsébeti térképrészletet, valamint a kissé központibb részt is, hogy valamivel tán jobban nézhető legyen...
Látható, hogy milyen volt Pesterzsébet utcaképe, lakottsága, az Útmutató-ban bejelölték a legfontosabb intézményeket is.

Vaj’h milyen villamosok, buszok jártak itt akkoriban, melyik járatok érintették kerületünket ill. mely járatok közlekedtek, milyen BKV járatokon utaztunk akkoriban, megállók...
Akkoriban a 31 és 32 villamosok végállomása még a Boráros téren volt, úgy körbe mentek, a 30-as villamos végállomása pedig bármily különös is, nem a Mester utcában, hanem a Népszinház utca elején a József krt.-nál volt...Az 51-es villamos pedig a Nagykőrösi úton járt a mai M5 bevezetőn, ott most síneknek már nyoma sincs és a pesti végállomása a Nagyvárad téren volt az István kórház előtt...
"...Amikor én még kissrác voltam...", innen Erzsébetről még úgy tudtam menni a Filatéliába a November 7. térre (most Oktogon), hogy 30-as villamossal 50 filléres vonaljeggyel (úgymond jó kis városnézéssel) mentem be a Népszínház utcába a végállomásig...Onnan már vagy bliccelve 3 megállót a 4, 6, 66 tujákon, vagy ha jó idő volt, akkor tovább gyalog a November 7. térig...

Azért 1958 óta mégiscsak eltelt 53 év…

(folytatás a 2. részben)

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép munka, várom a második részt.

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsolt!
    Köszönöm a hozzászólásod és alakul a második rész is!

    VálaszTörlés
  3. Hát, ami a villamos vonalak ábráit illeti, attól kérem dobtam egy hátast. Az valami csúcs, de a többi sem akármi.Hiteles információk a korról.
    Köszönjük, hogy megosztottad velünk.

    VálaszTörlés
  4. Szia James!
    A villamos vonalak valóban őrülten jelentős változáson mentek keresztül és egyáltalán nem voltak környezetszennyezőek...
    Továbbá esős-havas-jeges időben sík terepen úgy vélem, hogy kevésbé függtek az időjárás viszontagságaitól is...
    Köszönöm hozzászólásod!

    VálaszTörlés
  5. Szia Zoli!
    Én az Andrássy út 3-ba jártam, a Bélyeggyűjtők Orsz. Szövets. székházába. Ott voltam tag, még máig is van három teli albumom. Az elmúlt napokban valaki 200 forintot ígért értük. Megjegyezte, hogy azért ígér ilyen sokat, mert haver vagyok.
    Gondolom megindult a kerti munka?
    Ritkán hallom a betűidet.
    Üdv: James

    VálaszTörlés
  6. Szia James!

    1. Én is jártam oda a MABÉOSZ-ba, de annyi neve volt már annak az útnak...amikor én kezdtem oda járni, akkor éppen Sztálin út 3.sz. volt a neve, de így voltak fokozatosan az út nevei:
    1883-tól Sugár út (Radialstrasse),
    1886-tól Andrássy út,
    1950-től Sztálin út,
    1956 októberétől Magyar Ifjúság útja,
    1957-től Népköztársaság útja,
    1990-től Andrássy út megint....

    2. A bélyegeidért pedig látatlanban 50%-al többet adok, mint az a valaki, aki 200-at igért, én 300-at adok James!
    3. És a kerti munka is beindult!
    4. James, köszönöm a hozzászólásod!

    VálaszTörlés
  7. Nekem nagyon SZUPER,aki 14 éves koráig itt élte gyermekéveit és 55 éve nem tért vissza soha./ennek okát nem részletezem/,de most "vénségemre" előjöttek a régi emlékek,ahol laktam, ahová iskolába jártam,kényszert éreztem hogy megtudjam mi lett régi lakókörnyezetemmel.
    Ebben nagy segítségemre volt azok a lokálpatrióták,akik nagy buzgalommal kutatják Erzsébet,Soroksár történetét, történelmét,de ki kell emelnem e blog íróját Zoltánt aki nagyon sokat tett emlékezetem vissza hozatalában személyes segítségével./fényképek stb/KÖSZÖNÖM!

    Egy-két megjegyzés:én emlékszem a 70 fillére átszálló jegyre is, a piacra, a "kicsire" és a nagyra is, ahová nagyon utáltam járni,mert én voltam cipelőember a nagy befőzések idején.
    Cipeltem én mindent a 10 kg-s gázpalackot is,elég messziről az Ady Endre 41/b-be ,amely ma már János tér 1/ ,arra már nem emlékszem hol volt a telephely,ha valaki tudná,megköszönném.

    Lenne még egy kérdésem?van-e valahol légi felvétel az 50 évekből az Ady utca környékéről,az OTI-val,Határ úttal, szóval az egész környékről.Mai állapotot megtaláltam,jó lenne összehasonlítani a régivel,ami már nincs :(

    Örömmel olvasom e blogot,no meg "Jamesét" is,KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNÖM!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma mar nem is emlitik, hogy mi volt az OTI Korhaz. Vajjon miert nem?

      Törlés
  8. En a Baba utcaban szulettem 53-ban es a Szarvas utcaban nottem fel. Apai nagyanyam is ott szuletett es a Kalvin teri templomban volt keresztelve. Apjanak takacs uzlete, kocsmaja es vendegloje volt. Nem tudom melyik hol, csak azt hogy az egyik az Izabella utcaban, a regi zsinagogaval ellentetes oldalon, a masik a Volcsey utcaban es a harmadik a Patak utcaban amit nem talaltam.
    En a Kossuthba jartam majd az Adyba, szulein szerettek a Csillaggyongye (vagy Erzsebetgyongye?) etteremben logni es Apam ugye a sorkertben. A kiskosutiban bereltuk a mosogepet, amit szomszedokkal osztottunk meg es mi gyerkocok, hazikeszitesu kis kocsival cipeltunk oda-vissza. Emlekeztek meg a Mejlire? Anyam a szovogyerban dolgozott ahol az ovoda 24 oras volt. Lebombaztak 56-ban es mikor ujra indult a gyar, mi gyerekek parosaval voltunk a nagy fa dobozokban amiben a fonalakat szallitottak.
    Az OTI-ban a Stiga doki volt az orvosom aki allandoan vitaminokkal pumpalt mert sovanyka volt. Telen a Hatar utra mentunk a szankoval es a toltesrol csuszkaltunk lefele nyaron meg a Gubacsi hid masik oldalan levo papirgyari strandon logtunk. Valahol lent a Duna partjan volt egy Zoldbeka nevezetu kajalda ami tulajdonkeppen csak egy badog bode volt de olcson, hatalmas tal rantott bekacombot lehetett kapni. Elso csokomat a templom teren levo "Anya es gyermeke" szobor kozeleben levo padon kaptam a Safrany Lajostol.Egy itteni (San Francisco) nogyogyasznak a felesege onnan valo, az OTI-tol egy par utcara nott fel es meselte hogy gimis koraban oda jartak a lany sikola korul logni mert az erzsebeti lanyok voltak a legszebbek. Edi, nem? Kepeim nincsenek de emlekeim rengetegek! Udv minden pesterzsebetinek, Papp Zsoka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, probalom megtalalni HOL VOLT az OTI Korhaz, es mi lett vele? Tudsz valamit errol? Koszonom!!!!!!!!!!

      Törlés
  9. Kedves Papp Zsóka!

    SAjnos rosszul emlékszel. Mert Stiga doktor néni volt, jó nagy darab. Nagyon nem szerettem hozzá járni. Egyébként én is a Baba utcában 1953-ban születtem.

    KG Laci

    VálaszTörlés
  10. Én is Pesterzsébeten születtem 1948 januárjában a Táncsics Mihály utcai szülészeten. Ma már Baba utca a
    neve, mert Soroksáron is volt ilyen nevű utca, így lett a szülészet miatt átkeresztelve. Sokáig laktam a Lázár utcában, de egy évtizedig a Csarnok téren is, amely később Tátra tér lett. A középiskolát ott végeztem a Kossuthban. Habár már nem ott lakom szívemben, lelkemben mindig erzsébeti maradok.

    VálaszTörlés