2011. június 28., kedd

Erzsébetfalva első lakóháza-Gráner Ábrahám, Gránerek (2.r.)






Folytassuk tovább tehát ezt az érdekes Gráner témát, hol is volt  az a Gráner Ház és mikor épülhetett pontosan...
No'meg voltak itt Erzsébeten még más Gránerek is...?...Hát majd kiderül...

Tehát tartsunk ott, hogy a „Pesterzsébet Önkormányzat hivatalos honlapja” oldalon pontosan ez szerepel a témát illetően, idézem:

„Gubacspusztának mintegy 50 hold területét - a Soroksári út (Helsinki út) mentén a határcsárdától kiindulva - 1851-ben házhelyekre parcellázták. Ezekből 1868-ig mindössze kettő épült be, az út mellett Gráner Ábrahám lakóháza, és a Salzlachen-patak északi oldalán a "Kaiser"-féle keményítőgyár.”

Így van, de azért Gráner Ábrahám lakóháza pontosan hol és mikor is épülhetett, vegyünk egy régebbi, szintén érvényesnek mondható dokumentumot, hogy írja ugyanezt a témát a "Pestszenterzsébet, Kispest és környéke"  könyv 1936-os kiadása, (Előszót írta: dr. Chikán Béla 1891-1963, Pestszenterzsébet város első polgármestere) lássuk csak, hajszálpontosan idézem:

„Gubacs-pusztának egy része, mintegy 50 hold a Budapest Soroksári út mentén, a fővárosi határcsárda alatt még az 1851. évben báró Sina györgy idejében házhelyekre parcelláztatott fel. Ezekből a felparcellázott házhelyekből még azon időben beépült a máig is fennálló volt „Kaiser”-féle keményítőgyár és a soroksári országúton néhai Gráner Ábrahám lakóháza. Az 1851. évtől egész 1868. évig egy épület sem emeltetett ezen a tájon, úgy, hogy a fentnevezett két beépült telken és a téglagyári épületeken kívül lakatlan és néptelen volt az egész Gubacs-puszta.”

Hát igen...ennyit lehet találni, azt hogy 1851 és 1868 között épültek ezek az épületek...de hogy pontosan mikor épült éppen Gráner Ábrahám lakóháza...az sehol nincs pontosan megírva...
Az meg pláne nincs megírva, se a könyvekben, sem a neten és szerintem a helyszínen sincs semmiféle tábla, hogy itt és itt a Soroksári út ennyi és ennyi szám alatt épült-állt Erzsébetfalva-Pesterzsébet első lakóháza, Gráner Ábrahám lakóháza...
No'és hogy ki volt az a Gráner Ábrahám (Ádám), mi az a Gráner család, milyen foglalkozásúak voltak a Gránerek, mit tettek a Gráner-Graner-(Grauer(!)) ezek az emberkék Erzsébetért...mintha ez nagyon kevés embert érdekelne...szinte semmit nem találni...

No'igen, hát akkor 'lássukcsakmeg'...mi is a dolog?
Nézem az térképeket, felülről lefelé: 1866, 1860, 1854, 1852, 1879…és most nézem, amit 1866 áprilisban készített a Vár Mérnöki Hivatal által Pesten, Inczel György és Schleiffer Nándor építész és térképész.
Látszik, hogy a „Pest-Gubacs 1738” határkőhöz és a Gubacsi Határcsárdához, mint alapvetően figyelembe vehető tájoláshoz  jelölték ki és tájolták be a Kaiser féle Keményítőgyárat.
A térképeken látható egy másik épület is, az egykori Soroksári úthoz közel jelölve, véleményem szerint ez kellett hogy legyen a Gráner Ábrahám (Ádám) lakóháza...A "Ház" a Salzlachen-Krombacher-Erzsébet pataktól vissza kicsit a Gubacsi Határcsárda irányába a dombok között Pest felé látszik

Összevetve a térképeket, ezek alapján 1852-től kezdve az alábbiakat tudtam megállapítani:

Gráner Ábrahám lakóháza az 1852-es sárgás színű térképen még nincs rajta, de az 1854-es barnás színű térképen már gyengén láthatóan szerepel, az 1860-as szép többszínű térképen pedig gyönyörűen látszik... 
A térképek és évszámok,  valamint a történeti leírásokat figyelembe véve az összevetések alapján tehát Gráner Ábrahám lakóháza értelmezésem alapján nagy valószínűséggel 1853-1854-ben épülhetett, de a leírások és a térkép alapján 1854 évben már állt, és valahol itt a Soroksári útnak viszonylag az eleje részén építették.  
Nagy bizonyossággal állítható, hogy a későbbi Gyár utca és a János utca, még pontosabban véve a Gyár utca és a Salzlachen patak (Krombacher patak) (Erzsébet ér) között állhatott Gráner Ábrahám egykori 1854-ben épült lakóháza, mely a Pestszenterzsébet könyv szerinti fotón 1936-ban is  még a Soroksári úton állt.

(folytatás a 3. részben)

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

2 megjegyzés:

  1. Szia Zettvel!
    Jól megkavartad a lekvárt, én teljesen elégedett voltam azzal a tudással, hogy ott volt. Most itten irkálsz és most már nem tudom, hogy hol volt az ott. :) A meglévő fénykép alapján mi állapítható meg? Remélem a harmadik részben megtudom az igazt.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz James!
    Próbáltam kideríteni, hogy hol is lehetett a Gráner Ház és hogy mikor épülhetett...meg ami kapcsolódik...és ahogy a blog írja:
    "(folytatás a 3., részben)".
    James, Te nagyon rendes hozzászóló vagy, de sajnos nagyon kevesen szólnak hozzá a dolgokhoz...pedig a "...Szomszédolás..." cikkben a napokban azt is leírtam, hogy hogyan lehet hozzászólni, de úgy látszik az nagyon nehéz dió lehet...
    James, köszönöm hozzászólásod!

    VálaszTörlés