2011. szeptember 7., szerda

Könyvtártörténet Pesterzsébeten


A Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Városvédő Csoport találkozója volt tegnap szeptember 6-án, kedden délután 4 órától. Az előadás címe: Könyvtártörténet Pesterzsébeten, a találkozó a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XX/4. számú fiókkönyvtárában, a 1204 Budapest, XX. ker., Pesterzsébet, Pacsirta utca 157/B szám alatt volt.
Az előadás kiírása szerint: vendégek Kovács Éva régió igazgató (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár), Kelemenné Farkas Zuzsanna vezető (Csili Könyvtár).

Az előadáson részt vett Kökény Sándorné Kalmár Veronika, a Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet vezetője is.

Az előadáson az előadó részletesen ismertette projektoros vetített dokumentumokkal az erzsébeti kultúrházak történetét, különös tekintettel a könyvtárakra, adatokat hallottunk a könyvtárak könyv és egyéb dokumentum CD, DVD számokról.
A kerületi könyvtárakkal kapcsolatban gyakorlatilag magasan a legtöbbet a Csiliről és a Csili könyvtárról hallottuk, ez mondjuk adódik, mivel az előadó a Csili könyvtár vezetője volt.
Véleményem szerint érdekes lett volna az előadás címének megfelelően többet hallani a többi könyvtárról is, pl. a Nagykosuti-ban működött könyvtárról, ahol 1956-ban a könyvtár előtt könyveket égettek, erről a hozzászólásokban aztán lett szó, ehhez lásd a Pesterzsébet története könyvből a cikkhez kitett képet.

A blogban kitett dokumentumokban a Csili történetével kapcsolatos adatok láthatók, továbbá két kép az 1970-es régi Csili épületről és kép a Csili Baross utcai új épületéről, melyet 1962-ben adtak át, valamint néhány kép látható az előadásról.
Az előadás után a résztvevők hozzászólásaikkal részben kiegészítették a hallottakat, különös tekintettel a többi könyvtárra és kicsit a régi erzsébeti magánkönyvtárakra vonatkozóan.
Köszönjük a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Városvédő Csoportjának a találkozót-előadást.
(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Kedves Zoli Úr!
    Köszönjük ezt a kis beszámolót.
    Mindig szívesen böngészem a
    "Pesterzsébeti Érdekes" bejegyzéseit.

    VálaszTörlés
  2. Minek tolakszik maga 36-os elém?
    Én akartam az első lenni.
    Zettvel vagy ettvel, mit tudom én hogyan hívják.
    Nem volt nagyon izgalmas, de azé elovastam.
    Dodó

    VálaszTörlés
  3. Szia James!
    Örültem, hogy összefutottunk, nem tudom, Te meddig maradtál, én mondjuk végig ott voltam és az utolsó percig mindent meghallgattam.
    Köszönöm, hogy belátogattál!

    VálaszTörlés
  4. Szia Dodó!
    Az úgy van, hogy a nevem Ettvel Zoltán, és itt a blognév a keresztnév kezdőbetűvel kezdődik, ezért "Zettvel".
    A "Pesterzsébet a Hazám" topicban pedig "kiskiskosutis" vagyok, mert a Kosutinak a Csarnok utáni részén lakom...tehát nem Kosuti, hanem a tényleges Kiskosuti utáni rész, ezért "kiskiskosuti" ott a nicknév...huh...egyszerű mi...?
    Na'most jelen esetben ez a blogcikk sem lehetett izgalmas valójában, mert az előadás sem volt annyira érdekes...
    Dodó, köszönöm látogatásod és hozzászólásod.

    VálaszTörlés