2011. szeptember 18., vasárnap

Pesterzsébeti épületlátogató séta Óváry Gáborral









A Kultúrális Örökség Napjaira vonatkozó 1000 magyar épület bemutatását tartalmazó országos rendezvényhez kapcsolódóan a BUDAPESTI VÁROSVÉDŐ EGYESÜLET Pesterzsébeti Csoportja ingyenes épületlátogató sétát szervezett  2011. szeptember 17-én szombaton 16 óra 30 perces kezdettel.
Az épületlátogató séta a "Budapest legszebb főutcája" címet viselő Kossuth Lajos utca, a mi KOSUTI-nk néhány romantikus épületére szerveződött, melynek indulási helye a Pesterzsébeti Múzeum volt. Az Egyesület képviseletében a sétát vezette és az épületeket bemutatta: Óváry Gábor.

A sétán Óváry Gáboron kívül több híresség mellett részt vett D. Udvary Ildikó, a Pesterzsébeti Múzeumok igazgatója, Skaper Brigitta a Pesterzsébeti Múzeumok múzeológusa és Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet vezetője, valamint meghívottak, vendégek, szakemberek.
A sétát vezető Óváry Gábor az egykori híres erzsébeti műépítész tervező Óváry Arthur unokája.

A látogatható épületek és kulturális örökségek a következők voltak:
1. Pesterzsébeti Múzeum (1201 Bpest., Baross u. 53.) neogót villaépület, bemutatásra került a Helytörténeti Kiállítás.
2. Pesterzsébet Kossuth Lajos u. 18., egyemeletes neobarokk társasház.
3. Pesterzsébeti Városháza a magyar szecessió fénykorából, bemutatásra került a Díszterem monumentális festménye, Rátkay Endre 1956-ban készített Szinopszis című alkotása. A városházán Óváry Gábor előadását Komoróczy úr is kiegészítette
4. Ipartestületi Székház (1203 Bp. Kossuth Lajos u. 49.), jelenlegi neve: Korona Irodaház. Az épület stílusa art-deco, amely a fény és az elegancia stílusa. Az épület romantikáját a régi emlékek, szereplések, színházi előadások és bálok jelentik.
5. Gaál Imre Galéria (1203 Bp. Kossuth Lajos u. 39.) A városalapító Suda János és családjának egykori lakása, melynek nagytermében helyi kulturális örökségeink, épületek és képzőművészeti alkotások kerültek bemutatásra 20 perces vetített képes előadás formájában.  

Kifejezetten érdekes volt, hogy Óváry Gábor olyan vetített képeket mutatott be, hogy lehetett látni fekete-fehéren a régi Kosuti épületeit, és mellette egyből színesben látszott az is, hogy most hogyan néz ki az a bizonyos régi helyszín, hogyan alakult át.

A felsorolt és megtekinthető épületek a századforduló, illetve a két világháború közötti időszakban épült alkotások. 
(Az egyik képen a Fal-Art blogtulaj "james 36" is látszik.)

Köszönjük a rendkívül érdekes és értékes épületvezetést, a részletes ismertető előadást a Rendezőknek és Óváry Gábornak, felejthetetlen élmény volt.

(bejegy: Zoltan-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése