2012. január 4., szerda

"A Téglási” ami "tegaj" is (1.r.)





2011 május 10-én a  Csili  Művelődési  Központ  Helytörténeti  Klub  Pesterzsébet szervezésében 2012 január 10-én kedden délután a Csili Vízvári László termében (B épület, Budapest XX., Pesterzsébet, Baross u. 55.) dr. Réfi Oszkó Magdolna "A Téglási" című előadása volt meghirdetve. Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Helytörténeti Klub vezetője szervezte a Csilivel együtt.

Az előadásra sajnos nem tudtam elmenni, de ettől függetlenül mégis próbálok cikket írni "A Téglási”-ról. Néhány térképet, fotót, kordokumentumot összegyűjtöttem a témát illetően, melyet a blogomba felteszek. 

A képgyűjtés összeállt saját anyagomból, továbbá segített a Pesterzsébet-a hazám    topicból james, árpádutca és tekon topictárs, a Fal-Art blogból james blogtárs, valamint a Pesterzsébeti Múzeum kiadványai is anyagul szolgáltak.  
A segédanyagokat melyeket felhasználtam, ezúton mindenkinek megköszönök.

A képeken térképeket látunk a téglagyár feltüntetésével, a hatalmas agyagvermet, melyből később az ún. Téglási tó kialakult,  valamint anyagszállító csillepályát és az egykori munkáslakásokat.

A terület gyakorlatilag kb. a régi Gubacsi Ófalu területe. Az, hogy ez milyen ősi terület, az abszolút külön cikksorozatot érdemelne, ezzel most nem foglalkozok.

Az 1860-as években a  a régi Gubacsi Ófalu környékén a Drasche cég kezdte meg az agyagos talaj kiaknázását téglagyártás céljára. 1867-ben vette át a Kőszénbánya és Téglagyár Rt. a munkát. Először egy tábori, majd két körkemence épült. 

Ez lett végül is egyszerűen a híres "Gubacsi (v. Pesterzsébeti) Téglagyár".

A téglagyártás hosszú éveken keresztül sok erzsébetfalvai (pesterzsébeti) -kossuthfalvai és a környéken lakó embernek adott téglagyári és fuvarozási-szállítási, valamint egyéb munkát.
Az 1860-as években a területen már munkásházakat is építettek, a téglagyári telepen az 1935-ös években 80 db szoba-konyhás egyszerű munkáslakás volt.

A téglagyárban a II. világháború előtt, a 30-as években évente összesen kb. 32 millió kis és nagyméretű téglát gyártottak.

"Tojpli" és "james 36" topictárs és blogtárs hozzászólásaik tetszenek, ezért beteszem ide cikk kiegészítésként, mivel fontos emlékeket érintenek a múltból. Sőt, itt olvashatjuk a Téglási akkori köznevét is, melyet tojpli társunk említett, (cikkcím módosítva), a Téglási-t köznapi néven mi erzsébeti fürdőzős-úszkálós srácok így hívtuk: "tegaj"    
                                                                                                   
 "tojpli: ...Felidézi a gyerekkoromat és tudásanyag annak, aki nem ismerte a "tegaj"-t. Emlékszem a Kék tó és a Nádas tó közt néha valami oknál fogva kialakult némi szintkülönbség. Akkor a közte húzódó keskeny gátat átvágták és közé egy hálót feszítettek. Nagyon sok főleg apró halat (naphal, aranykárász, sneci stb.) fogtak. Persze a bámészkodó srácok is részesültek a zsákmányból. Akkor még jobban szerették egymást az emberek... " 
"james 36: ...miként bámultad a tó vízének a tükrén úszkáló békalencsét, a „snecik” hátán megcsillanó napfényt, amint a vízfelszín közelében cikáztak. Vagy, amikor kiskorunkban gombostűből készített horoggal próbálkoztunk, ezerből egyszer, ha sikerült..."

(a cikk folytatása a 2. részben)

(bejegy:  Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

14 megjegyzés:

  1. Kössz. Ez érdekelt engem,
    megnéztem.
    Dodó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia „Dodó”!
      Miért nem írsz egy pár sorral többet az emlékeidről? Talán elfelejtetted, hogy miként bámultad a tó vízének a tükrén úszkáló békalencsét, a „snecik” hátán megcsillanó napfényt, amint a vízfelszín közelében cikáztak. Vagy, amikor kiskorunkban gombostűből készített horoggal próbálkoztunk, ezerből egyszer, ha sikerült.
      Szerintem, lenne miről írnod.

      Törlés
    2. Szia james!
      Nagyon szépen írtad, írásodat betettem a cikkhez kiegészítésként.
      James, köszönöm hozzászólásod és kiegészítésedet.

      Törlés
  2. Szia Dodó, köszi hogy benéztél és megnézted; és még esedékes a dolog, BUÉK!

    VálaszTörlés
  3. Szia Dodó
    Ezt csak akkor hiszem el neked,
    ha meg is jelensz az előadáson.

    VálaszTörlés
  4. Szia james!
    Szerintem Dodó nem mondta, hogy elmegy az előadásra...
    Egyben üdvözöllek james és köszi, hogy belátogattál!

    VálaszTörlés
  5. (folyt. a 2. részben)
    Szia.
    Azt hol találom meg?

    VálaszTörlés
  6. Szia építész13!
    A második rész mától számítva kb. 5-6 nap múlva lesz feltéve; hozzászólásod köszönöm.

    VálaszTörlés
  7. Szia "Zettvel"!
    Ez nagyon tetszik. Felidézi a gyerek korom és tudásanyag annak aki nem ismerte a "tegaj"-t. Emlékszem a Kék tó és a Nádas tó közt néha valami oknál fogva kialakult némi szintkülönbség. Akkor a közte húzódó keskeny gátat átvágták és közé egy hálót feszítettek. Nagyon sok főleg apró halat (naphal, arany kárász, sneci stb.) fogtak. Persze a bámészkodó srácok is részesültek a zsákmányból. Akkor még jobban szerették egymást az emberek. Gratulálok a blogbejegyzéshez és várom másokkal együtt a következő részt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szevasz „tojpli”!
      Tetszik a hozzászólásod nem csak a cikk.
      Jó lenne, ha többet olvashatnánk hasonló megjegyzéseket.
      Nagyon jól összefoglaltad, ez adta az ötletet, hogy mit válaszoljak a „Dodó” –nak.
      Köszönöm.

      Törlés
  8. Szia tojpli!
    Köszönöm és tetszett a hozzászólásod, fontos momentumokat érintett a visszaemlékezésed és ezért szíves engedelmeddel kiegészítésként betettem a cikkhez!

    VálaszTörlés
  9. Szia Zoli!
    Gratulálok, bárcsak lenne több hozzászóló megérdemelné a munkásságod. Olvasó van, csak nem értem, miért passzívak az emberek, miért nem írják meg a véleményüket. Ezt a FalArt cikkek tapsztalatai alapján mondom.
    Jó lenne több "Dodó", "tojpli", "építész" stb.

    VálaszTörlés
  10. Szia james!
    Valóban elég szépen látogatják a blogolvasók, de a hozzászólások száma nem sok.
    Sok olyan látogató kellene, mint "james 36", "Dodó", "tojpli", "építész13", akik hozzá is szólnak, de persze vannak még akik általában rendszeresen hozzászólnak, sőt segédanyagot is adnak, mint pl. "tekon" olvasótárs.
    Mindannyiotoknak köszönöm.

    VálaszTörlés
  11. Oh, de régen is volt 2012. Valahogy a blog leállt!? Soroksárról értekeztünk, amikor is szomszéd várként Pesterzsébet is szóba került. A Juta domb és a tegaj is. Soroksár Újtelepi srác voltam, és nyaranta (1950-esévek)bizony elcsavarogtunk egészen a tegajig egy kicsit fürödni (bár tilos volt!) meg naphalakat fogni. Hínárt is gyűjtöttünk, az otthoni akvárium berendezéséhez! :-D A tegaj sajnos néha áldozatot is szedett, mély volt és hínáros. Nos a rossz úszóknak meg az úszni nem tudó fürdőzőknek a hirtelen mélyülés bizony életveszélyt jelentett. No meg a hideg víz is, a felhevült testnek!Ma már úgy tudom lakótelep van a tegaj helyén.

    VálaszTörlés