2012. április 27., péntek

Rátkay Endre művészete (előadásról)

A Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet szervezésében 2012 április 24-én  kedden 17 órai kezdettel vetített képes előadást tartott D. Udvary Ildikó múzeumigazgató művészettörténész a Csili Vízvári László Termében.

Az előadás címe: Rátkay Endre művészete
Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Klub vezetője nyitotta meg.
Az előadás vetítésénél Skaper Brigitta történész és néprajzos múzeumi munkatárs segédkezett. Az előadásról írt cikkem természetesen nem törekszik teljességre, egy előadáson ott kell lenni, a múzeumban-galériában meg kell nézni. A cikk csak a jó, érdekes előadásra és néhány alkotásra, egyik-másik részletére hívja fel a figyelmet.
A kirakott fotók részben előadás közben készített képek, két kép a james barátomtól van (köszönöm james) és néhány kép a netről van.
Az előadó részletesen ismertette Rátkay Endre munkásságát.
Rátkay Endre 1928-ban született Pesterzsébeten. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Barcsay Jenő Bernáth Aurél tanítványa volt. Az 1950-es években népművészettel és absztrakt kompozíciókkal is foglalkozott, s közben kiállított kisebb hazai galériákban és művelődési házakban.
Krónikás jellegű, gazdag fantáziájú sorozatokat komponált. 1952-től rajztanárként tevékenykedett, 17 évig tanár volt Pesterzsébet Kossuthfalván a Lázár Vilmos Iskolában. Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és Angliában járt tanulmányúton.
A fiatal Rátkay Endre 1961-ben egyik alapítója volt a Pesterzsébeten működő „Átlók” művészcsoportnak.
1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára készített egy monumentális tudománytörténeti pannót.
Műveinek témáját gyakran választotta a biblia, a vallásfilozófia témaköréből, de képein megjelenik az egész világtörténelem, filozófiai irányzatokkal, világvallásokkal, bibliai történetekkel, mondákkal, legendákkal, asztrológiai jegyekkel, művészettörténeti utalásokkal.
Szülővárosában két hónap alatt csaknem húszezren tekintették meg Calendariumát, népszerű nevén az Arany Ikont 1974-ben, a nagyszabású mű első kiállításának alkalmából.
Főbb művei pl: Apocryph, Binominalis, Demonologia, Enigma, Nostradamus, Rituale Simboli Quinque, Dodecaortos. A Calendarium (13 m hosszú, 3 és fél m magas, 415 arany hátterű képmezőből álló ikonrendszer).
Középületekben található munkái: a Pesterzsébeti Városháza dísztermében a 1956-Szinopszis (3,5m magas, 11,5m hosszú) monumentális pannó; az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának előcsarnokában az Annales (három részből álló, egyenként 2,17m×4,50m-es sorozat); Soroksár Önkormányzata épületében az Apocryph (4,5m×3,5m-es vörös ikonrendszer), illetve a Nostradamus (1,65m×9,6m-es három szárnyból álló ikonrendszer).
Nagyon érdekes és hasznos volt az előadás. Aki még eddig nem sokat tudott, vagy nem értette Rátkay Endre művészetét, az most ha ott volt és odafigyelt, sokat megtudhatott a nagy festőnkről D. Udvary Ildikó előadásából. 
 Sok alkotása a Rátkay-Átlók Galériában eredetiben megtekinthető.
Köszönjük a Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébetnek a szervezést és D. Udvary Ildikónak a kiváló előadást.

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése