2012. május 12., szombat

Kossuthfalva története 1850-1924 (előadásról)

Nem szokás, hogy valaki a saját előadásáról írjon cikket, de megpróbálkozok vele, továbbá mivel igény mutatkozik rá, a jövőben tervezek egy olyat, hogy főként azok, akik az előadást nem láthatták, megismerjék nagy vonalakban. 
Ennek megfelelően tervezem, hogy az előadást a jövőben képekkel bemutatom a blogomban folytatásos részekben.
No’most akkor röviden az előadásról; a képeket az előadás alatt két barátom, Óváry Gábor és Zehetmayer János készítették.
Tehát az előadásról emlékeztetőként röviden írok.
A Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet szervezésében 2012 május 8-én  kedden 17 órai kezdettel vetített képes előadást tartott Ettvel Zoltán a Csili Vízvári László Termében.
Az előadás címe: Kossuthfalva története 1850-1924
Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Klub vezetője nyitotta meg.
Az előadó ismertette a Kossuthfalva kialakulásával kapcsolatos előzményeket, a Kossuth telek történetét, az 1870-71-es Kossuthfalva alapítási eseményeket, részben párhuzamot vonva Erzsébetfalva kialakulásával együtt.

Az előadó ősbemutatón bemutatta a Kossuthfalva alapítási helyszín vendéglőjét saját családi felvételen, megjelölve pontosan a vendéglő nevét: A kossuthfalvi alapítási vendéglő neve nem "48-as Vendéglő", hanem pontosan "Vendéglő 48-as magyarhoz", ahogy az a Balogh (Ettvel) család által készített 1911-es felvételen látható.
Beszélt a parcellázásokról, Kossuthfalvának az Erzsébetfalvától történő elszakadási törekvéseiről, a különböző egyesületek és szervezetek kialakulásáról. Szó esett a Kossuthfalva Kápolna építéséről, majd a „Nagy Háború” (értsd I. Világháború) borzalmairól, a kossuthfalvi besorozásokról és a "Kossuthfalva Kápolna" harangjának ágyúöntés céljára történő elszállításáról is.
Részben régi saját családi képeken keresztül ismertetve lettek az akkori ruhaviseletek, iskolai dolgok, Kossuthfalva temető és temetkezési események is, továbbá a kialakult kulturális megmozdulások is, lehetett látni régi kossuthfalvi üzletek képeslap fotóit.
Ismertetve lett a Kossuthfalva Damjanich utcai Szent Lajos templom építkezése és a templom tervezőjének, Óváry Arturnak ezzel kapcsolatos jelentős tevékenysége is.
A továbbiakban Kossuthfalva teljesen beleolvadt Pesterzsébetbe, önálló külön jelentőségét kissé elveszítette. Az előadáson a továbbiakban még lehetett látni képeket 1924 utáni főbb Kossuthfalva eseményekről.
Köszönet a Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébetnek a szervezésért.

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Ez egy jó ötlet hogy írsz a blogban az előadásról mert bizony nem mindenki ér rá pont akkor mikor az előadás van vagy egy kicsit lusták vagyunk. Nem azért nem vagyunk ott mert nem érdekel Pesterzsébet múltja. Nagyon is érdekel. Ahogy olvastam a harang-ágyú kapcsolatnál "elgondolkoztam" egy kicsit. Háborúban harangból ágyút aztán ha vége ágyúból harangot. Éppen amire szükség van.
    Csak folytasd az előadás közlését mert jó!!!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zoltán! Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam elmenni az előadásodra, pedig nagyon szerettem volna! Sajnos így a 9. hónapban már egyre nehezebb minden, és azokban a hetekben járni is alig bírtam, úgy becsípődött a lábam. Most bezzeg bosszankodok, mert sokkal jobban vagyok, és de jó lett volna végre személyesen is megismerkedni és persze meghallgatni a kutatásaid eredményét. Mindenesetre örömmel olvastam a beszámolódat. üdv, Anita

    VálaszTörlés
  3. Szia Tojpli!
    Pontosan így van, tudom, hogy nem mindenki tudott eljönni az előadásra, akiket érdekelt. meg sokan írták is, "emil"-ben is, meg a "fész"-en is, hogy jó lett volna elmenni, meg nyilván vannak, akik külföldön vannak... Ezért határoztam el, hogy folyamatosan leközlöm, legalább a képeket.Köszönöm Lala érdeklődésedet és elismerésedet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz kedves Anita!
      Tudom, hogy nem tudtál eljönni, ez teljesen érthető. Az előadásomról biztosan hallottál visszajelzéseket, valóban úgy néz ki, hogy jól sikerült.
      Drukkolok Nektek a jövőgető második kisgyerekhez, biztosan minden rendben lesz. Érdeklődésedet és hozzászólásod köszönöm Anita.
      Zoltán

      Törlés