2014. szeptember 29., hétfő

"Sisi és a '48-as magyarok" kiállításon saját családi dokumentumok

"Sisi és a '48-as magyarok" címmel kiállítás nyílt 2014 szeptember 19-én pénteken a Csiliben.
 
A rendezvényen helytörténeti gyűjtemények is lettek kiállítva, a kiállításra felkérés alapján én is küldtem főként az 1870-1970 közötti időkből  családommal kapcsolatos erzsébetfalvi és kossuthfalvi régi fotókat, dokumentumokat. 
Anyai ágról az egyik üknagyapámék Balogh László már 1850-től itt éltek a Gubacsi Határcsárdában, ahonnan Erzsébetfalva első lakóházát-lakóházait kezdték kijelölni az 1853-as évektől.
Másik üknagyapámék Winkler Márton és családja pedig 1870-ben az ún. 48-as Vendéglőben éltek Kossuthfalván, teljesen helyes névvel: "Vendéglő 48as Magyarhoz". Ez volt az ő vendéglője, ahol a régi szabadságharcos első telepesek elhatározták, hogy a telepítvényt ahol letelepedtek, Kossuthfalvának szeretnék hívni.  
A kiállítást nyilván sokan megtekintették, itt a blogomban csak a családommal kapcsolatos kiállítási anyagokat mutatom be.
A kiállítást megnyitotta Szabados Ákos Pesterzsébet polgármestere
Balogh Zoltán nagyapám 1909-ben készített lemezes fotója a Gubacsi Határcsárdáról kinagyítva, mely  a török idők óta  állt.  Anyai ágról őseim ebben a csárdában éltek, laktak, gazdálkodtak, a hozzátartozó földterület egészen a mai gyárak területéig 
és a Határ úti villamos elágazás területéig ért. 
A Gubacsi Határcsárdát családom több generációja üzemeltette.
Színhely: balra a Soroksári út látható Pest felé és jobbra a Határ út sarok, ma ÖMV benzinkút van a helyén.  A több száz éves csárdát lebontották 1939-40 között a szűk Határ út és az erzsébeti-csepeli HÉV miatt.
Winkler Márton üknagyapám és lányának Balogh Nándorné sz. Winkler Terézia dédnagymamám eredeti fotója, mellette a Gubacsi Határcsárda eredeti fotója a család ősi képkeretében.
Dédnagymamám és nagyapám  egyik bátyjával együtt 1900 körül
Dédnagymamám és nagyapám 1900 körül
Balogh dédszüleim családtagjai az 1870-es években eredeti fémlemezes ferrotipián  Erzsébetfalván
Balogh dédnagymamám legelső gyermekével az 1870-es években eredeti fémlemezes ferrotipián  Erzsébetfalván
Balogh Zoltán nagyapám János utcai magániskolai bizonyítványa 
az 1901/02-es tanévből

A Kossuth Társaság elnöke dr. Sturcz Zoltánné beszél  a kiállítás megnyitóján.
Számos dokumentumot nem lehetett helyhiány miatt külön kiállítani, azok egy kis füzetben lettek összegyűjtve és úgy lehetett lapozással megtekinteni

A 48-as Vendéglő kiállított bekeretezett fotója, az eredeti fotót anyai nagyapám Balogh Zoltán készítette 1909-ben 
a vendéglőjükről.
A kossuthalvi ma is meglévő 48-as Vendéglő 
egykori "Adóív"-e 1920-ból.
Üknagyapám Winkler Márton eredeti fotója a 48-as vendéglő istállói előtt. Övé volt a 48-as vendéglő, ahol 1870-ben elhatározták a Kossuthfalva névadási kérést Kossuth Lajostól.
A kossuthalvi ma is meglévő egykori 48-as Vendéglő, napjainkban bezárt "Gyalogkakukk" vendéglő ("Vendéglő 48as Magyarhoz")
Képek a Gubacsi Határcsárdánál, helyén ma benzinkút található a Soroksári út és a Határ út sarkán. A lemezes fotón ma is jól látható a Gubacsi Határcsárda házszáma és dédnagyapám neve: (Soroksári út) 166 és a név Balogh Nándor
Alsó fotón a kiállítási megnyitón a résztvevők egy csoportja
A Kossuth Társaság dr. Sturcz Zoltánné irányításával és szervezésével szerintem nagyszerű kiállítást szervezett és rendezett, szerintem mindenkinek érdemes volt megnézni.

Összeállította: Ettvel Zoltán a kiállításon bemutatott saját családi dokumentumokból

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése