2014. október 5., vasárnap

"A Suda család településünk érdekében" (Ettvel Zoltán előadása)

2014 szeptember 30-án 17 órai kezdettel a Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti csoport szervezésében előadást tartottam a Csili Vízvári termében "A Suda család településünk érdekében" címmel, lásd a meghívót.

A Suda család a legfontosabb volt Erzsébetfalva alapítóinak sorában, ezért a BVE Pesterzsébeti csoportja fontosnak tartotta, hogy az idén 90 éves Pesterzsébetünk alkalmából megemlékezzen a legnagyobb-leghíresebb erzsébeti alapító családról. 
Jelen cikkemben az előadásomról nem írok részletezést, de  bemutatok néhány az előadásom közben készült fotót, melyeket Suda Gábortól, Suda Dezsőtől és Zehetmayer Jánostól kaptam.
Az előadás megkezdése előtt technikai dolgokról pár perces egyeztetés a vetítést-hangosítást intéző AV technikussal.
Óváry Gábor a BVE Pesterzsébeti csoport vezetője ismerteti a közelmúlt legfontosabb BVE eseményeit és megnyitja az előadást.

Pesterzsébet-Erzsébetfalva elődje az ősi Gubacs (Gubach) már 1067-ben megtalálható régi irományokban, majd az 1241-es tatárjárás után is és 1514-es Dózsa féle parasztháborúban is, majd 1526 után is megtalálható történelmi írásokban, 1603/1604-ben török-magyar táborok színhelye is volt.
Az Erzsébetfalva ősalapítók egyike Hitel Márton, Suda János községalapítónk későbbi apósa.
Az előadás résztvevői hallgatják az előadást, az előadáson több Suda egyenesági leszármazott és rokon is részt vett, a fotó középen szemüvegben pl. Suda Dezső ill. családja, rokonsága látható.
1870-től alakult ki főként Suda János vezetésével a két fő telepítvény: Erzsébetfalva és Kossuthfalva.
A Suda Jánosék által felparcellázott telepítvényt Erzsébet királynéról Erzsébetfalvának nevezték el a helyi telepesek.
1882. évi nagyon régi térképek és dokumentumok bemutatása Erzsébetfalváról.
Suda János nevéhez fűződik Erzsébetfalván számos jeletős dolog: pl. elszakadás Soroksártól, az első templom-kápolna létesítése, községháza, iskola, posta és távirda, Tűzoltóság, vasútállomás, HÉV, Takarékpénztár és egyéb fontos létesítmények, tevékenységek.
Az előadás résztvevői hallgatják az előadást, itt is láthatók Suda leszármazottak, rokonok.
Az előadás végén Suda Gábor (a vetítőfelület előtt) mondott néhány elismerő mondatot az előadásról és megköszönte az előadást a Suda család nevében.
Az előadás befejezése után a Suda család tagjai készítettek egy közös családi csoportfotót, melyre az előadót is odahívták, köszönöm!
(összeállította: Ettvel Zoltán)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése