2010. október 20., szerda

Ne énekelj villamoson


Elítéltek egy makacs kormányzósértőt.
Vasárnap, 1926. április 25.

Köntös László betűszedő 1925 november 3-án Pesterzsébetről iparkodott egyik villamoson befelé a fővárosba. Ugyanazon a villamoson ült Eichardt István rendőrtanácsos is, aki figyelmessé lett arra, hogy a betűszedő dalolgat a kocsin. Jobban kezdett figyelni és megbotránkozva hallotta, hogy Köntös kormányzósértő dalt énekel. A rendőrtanácsos a legközelebbi rendőrőrszem előtt megállítatta a villamost, a betűszedőt átadta a rendőrnek, aki azonnal előállította.
Köntöst kétheti letartóztatás után ideiglenesen szabadon bocsátották. Ez év január elején újból a villamoson utazott Köntös és ugyanazt a nótát énekelte. Erre megint letartóztatták, és azóta letartóztatásban van. A fogságból vezették ma elő a büntetőtörvényszék Kenéz-tanácsa elé, mely kétrendbeli kormányzósértés vétsége címén vonta felelősségre. A betűszedő részegségre hivatkozott. A tanúkihallgatások után a bíróság bűnösnek mondotta Köntös Lászlót kétrendbeli kormányzósértés vétségében és ezért 6 hónapi fogházra ítélte.

megjegyzés:
Az eset tanulsága; (a népi bölcsek szokták mondani),"a falnak is füle van". Itt nem is volt fal. és még is hallotta egy illetékes túlbuzgó. A másik tanulság, ahol nincs "obutszmanus," vagy legalább egy "sztárügyvéd," jobb, ha nem énekelsz semmit, mert hat hónapig csak vizet ihatsz, és a kocsmáros is kárvallott, mert félévig kevesebb lesz a bevétel a kasszában.

4 megjegyzés:

  1. Én már többé nem iszom!
    Ebben a pillanatban leszoktam,
    és megvetem a piját. Phujj !

    VálaszTörlés
  2. Szia James!

    Én ismertem egy Köntös családnevű fiút ill. családot Pesterzsébeten az 1950-es években...de ők nagyon rendesek voltak és nem szidták a rendszert!

    És ez tetszik, hát igen, a villamoson is a falnak is füle van...

    VálaszTörlés
  3. Minket is bepanaszolt egy vénkisasszony gimis tanárnőnk az igazgatónál, mert állítólag trágár dalokat fütyültünk az ablaka alatt.

    VálaszTörlés
  4. Zsolt, hogy te miket tudsz.
    És a Trágár szó az micsoda?
    Hogy tudtál ilyen rossz lenni?

    VálaszTörlés