2011. június 10., péntek

Rezeda és Cserkészet (3.bef.r.)






Hogy is kezdődött tehát a Cserkészet? A Nagybecskereken megjelenő Torontál című politikai napilap 1910. július 14-én, csütörtökön megjelenő számában felröppent egy hír, miszerint:
„A nagybecskereki községi főgimnázium 228 oldalon megjelent kötetet kitevő értesítőjét értékessé teszi Králik László tanárnak a Boy Scouts, az angolok legújabb ifjúsági egyesületéről írt szép ismertetése...
...Akit nevelési kérdések általában érdekelnek, az igaz érdeklődéssel fogja figyelemmel olvasni, hogyan próbálják Angliában azt a fontos iskolai kérdést megoldani, hogy a középiskolákban a szellemi művelés túltengésének gátat emeljenek, és többet törődjenek az ifjúság testi és erkölcsi nevelésével…”
Ez alapján kezdődött Magyarországon a cserkészmozgalom az 1910-es években és kezdte meg hódítását; a cserkészet a II. világháborúig folyamatosan fejlődött.
A II. világháború vége felé közeledve azonban a hatalom igyekezett ellehetetleníteni az „angolbarát” cserkészmozgalmat, hogy saját kevésbé népszerű Levente- és Őrszem-mozgalmát erősítse. 1944-ben a nyilasok fel is oszlatták az MCSSZ-t, bár a végrehajtásra már nem maradt idejük.
Ezután jött aztán a Úttörőmozgalom...
Majd 1989-ben a rendszerváltás után sorra alakultak újjá a cserkészcsapatok. Mind Magyarországon, mind a szomszédos országokban újjáalakult a cserkészet. 
A Magyar Cserkészszövetséget 1989. február 11-én, mint a legelsőként megalakuló társadalmi szervezetet vette nyilvántartásba a Fővárosi Bíróság. 1990. július 23-án pedig ismét tagjai közé vette fel a WOSM. 
Az 1991-es 17. Cserkész Világdzsemborin -több évtized szünet után- ismét részt vettek magyar cserkészek. 1993-ban a gödöllői dzsembori 60 éves évfordulója alkalmából emléktábort tartottak.
Az ezredfordulón, 2000-ben Esztergom mellett került sor a Millenniumi Emléktáborra, melyen 2000 magyar cserkész vett részt. Új lendületet vett a Közép-Európai Dzsemborik sora, melynek Magyarország is résztvevője lett.
A cserkészet 2007-ben, amikor centenáriumát ünnepelte, a magyar cserkészek országszerte több városban tartottak cserkésznapokat pl. 24 órás népdaléneklési rekordkísérlettel.
A cserkész jelmondatot – Légy résen! – számtalan nyelven több millió cserkész használja 1907-óta.
A cserkészek egymással bal kézzel fognak kezet, jobb kezük három ujját tisztelgésre emelve. Ez a három ujj jelképezi kötelességeiket Istennel, hazájukkal és embertársaikkal szemben.
A magyar cserkészek sajátossága a Jó munkát! köszönés. Minden cserkész tudatosan végrehajt naponta egy "jótettet".

Kiemelkedő magyar cserkészvezetők
Magyarországon 1912 és 1948 között
    Mattyasovszky Kasszián bencés paptanár, a vízicserkészet kezdeményezője
    Sík Sándor költő és piarista pap-tanár, a magyar cserkészet pedagógiájának megalapítója
    Dr. Sztrilich Pál fogorvos, a Hárshegyi Cserkészpark megalapítója, A legjobb magyar cserkész
Az emigrációban 1945 után
    Bodnár Gábor a magyar cserkészet egyik elindítója és későbbi vezetője az emigrációban
További híres magyar cserkészek:
    Almásy László Afrika-kutató, felfedező
    Andorka Rudolf szociológus
    Göncz Árpád köztársasági elnök
    Jancsó Miklós fimrendező
    Lámfalussy Sándor közgazdász, „az euró atyja”
    Puskás Lajos (pedagógus) erdélyi cserkészparancsnok
    Sinkovits Imre színész, a Nemzet Színésze
    Sík Sándor költő, piarista pap-tanár
    Szerb Antal író
    Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök
    Kölley György pap, cserkészvezető

A kirakott fek-feh képeket "tekon" Gyulától kaptam, Gyula köszönet érte. 
A képeken a Turul Cserkészcsapat-ot látjuk a Pesterzsébeti Vízi telepen, továbbá felvonulás közben, valamint képek láthatók a híres Gödöllői Cserkész Világtalálkozóról (Jamboree Gödöllő, 1933. augusztus 2-15) Vitéz nagybányai Horthy Miklós (sz. Kenderes 1868- mh. Estoril Portugália 1957) tengerésztiszt, Magyarország kormányzója is látható fehér lován.

Egy friss hír még a cserkészethez: 2011 júniusban hetvenhárom hátizsákos, cserkészinges dán fiatal lepte el pár napra Budapestet, azon belül is Pesterzsébet utcáit. Az FDF önkéntes ifjúsági szervezet - amely egyébiránt a dán királynő által támogatott - első alkalommal kísérelte meg, hogy egy európai körutazásra vigye a cserkészeket. Varsó és Prága után, Milánó előtt Budapestre érkeztek, hogy négy kellemes napot töltsenek a magyarok, a pesterzsébetiek között. 
A fiatal dán cserkészek egy csoportja a színes képen látható, hozzátartozó cikk linkje: http://nemzetiforum20.uw.hu/nemzeti_forum_magyarorszagon_hirek/73_dan_fiatal_kalandjai_pesterzsebeten.php

Végezetül háromrészes cikksorozatom végén hadd mondjam, hogy nagyon jó tudni, hogy egy egyszerű Szent Imre herceg utca-Rezeda utcai-csarnoki közértes-boltos szűkebb környezetünkbeli pesterzsébeti ember a  
Pesterzsébet Turul Cserkészcsapat egyik neves vezetője volt...

(bejegy: Zoltan-kiskiskosutis)

4 megjegyzés:

  1. Szia Zoli!
    Ez is nagyon texik.
    Emlékezés egy boltosra aki sokat tett.
    Rólunk mit írnak majd a jövőben a leendő fórumtagok? Reménykedjünk, legalább annyit, hogy voltunk.

    VálaszTörlés
  2. Szia James!
    Tökre egyszerűen világos, hogy mit fognak írni rólunk majd a leendő fórumtagok...
    Azt írják mmajd:
    Volt olyan, hogy Fal-Art meg Pesterzsébeti Érdekes blog, és ott olyan blogtulajok voltak, hogy baromi okosságokat írtak az ő saját véleményük szerint.
    De közben mondataik rém unalmasak voltak...
    Ha azokról a dolgokról előadást tartottak volna, az emberek alig várták volna, hogy vége legyen...

    VálaszTörlés
  3. Szia Zoli!

    Miből gondolod, hogy ilyeneket fogunk írni?!

    üdv Már-kos

    VálaszTörlés
  4. Szia Már-kos!
    Nem rólad van szó, de embereknél mindig előfordulhat, hogy ízlések és pofonok...
    Már-kos köszönöm, hogy belátogattál a Pesterzsébeti Érdekes-be!

    VálaszTörlés