2011. szeptember 24., szombat

Erzsébetfalva első lakóháza-Graner Ábrahám, Gránerek (7.bef.r.+1.kieg.+2.kieg.)

Gráner Ábrahám lakóháza Erzsébetfalva első lakóháza…hogy hol is volt, ugye ez több folytatáson keresztül téma volt…Gráner Ábrahám lakóháza tehát nagy valószínűséggel 1854-ben épülhetett és valahol itt a Soroksári út elején építették a házát.

Azt hittem a múltkor, hogy már befejeztem a sorozatot, de volt egy fontos dolog, ami nem hagyott nyugodni...lehet hogy butaság, de...
A cikksorozatomban az alapvető gondom ugyanis az volt, hogy sehol nem találtam egy olyan régi térképet, vagy valamilyen rajzot, dokumentumot, leírást, ahol be lett volna egyértelműen jelölve, hogy hol volt valóban Gráner Ábrahám lakóháza, ez a híres első erzsébeti lakóház...

Megmondom őszintén, nem hagyott nyugodnia dolog;…”tekon” topictársam egy küldött emilben részben megerősített, hogy valóban arra lehetett, de senki más nem mondott bármi konkrétumot…Tehát úgy konkrétan nem cáfolta, nem is erősítette meg senki, hogy egyértelműen ott lehetett a Gráner ház, ahová gondoltam…

És akkor itt van most egy 1882-es térképrészlet…ezt találtam nem kevés keresgélés és nyomozgatás után… 
Az itteni számozás szerint ez a Soroksári út 5. szám (némi átszámozás látszik, de az nem lényeg) és ez az a ház…erre gondoltam eddig is...De itt határozottan be is van írva kétszer is, hogy ki lakott ezen a telken.... Egyszer tintával olvashatóan, hogy "Graner Abraham" és kicsit alul jobbra mégegyszer látszik a név, ugyanazzal a kézírással, hogy "Graner Abr"... És ezt beírták kb. 129 évvel ezelőtt, hogy Graner...
Tehát az első ház az volt, ami látszik is egy 1866-os térképen, hogy a Gubacsi Határcsárdához (a térképen "Határkorcsma" beírás szerepel) és a Pest-Gubacs 1738 határkőhöz kimérték a Gráner Házat… 

Látszik egy 1879-es térkép is, ahol szintén jól látható az első Gráner Ház, mely feltehetően tehát az első Gráner ház volt...Na'most a rajzok azt mutatják szerintem, hogy amikor már gazdagabbak voltak, akkor épült feltehetően egy másik Ház is, egészen ráépülve már a Soroksári útra, amely már főként üzleti célokat is szolgált. Emlékeztetőül beteszem az 1936-os fotót, mely már szerepelt a cikksorozatban, ezt csak a teljesség kedvéért említem.
(A térképek szándékosan lettek egyezően kb. É-D irányba fordítva, hogy jobban azonosíthatóak legyenek, ezért az 1866-os sárgás dokumentum eredeti mérete miatt levágottan jelenik meg)

Ezzel a 7 részes Gráner sorozat úgy gondolom tényleg befejeződött, de ha valaki még tudna érdekességeket a témával kapcsolatban, azt szívesen veszem és megpróbálom a blogon keresztül közkinccsé tenni. 

Egyben megköszönöm figyelmeteket, a blogot olvasók látogatását, érdeklődését és Anita, james 36, Gyula, Dodó, Már-Kos hozzászólásait.
(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)


Anita hozzászólása alapján jelen 7. rész cikkének 1. kiegészítése térképpel:

Egyik szorgalmas topictársunk-bloghozzászólónk Anita itt az alapcikkhez hozzászólásában írta a következőket:

„…hogy meg kell erősíteni a házszámot. Amit én tudok, hogy az 1900. márc. 11-i Erzsébetfalvai Közlönyben az Izraelita Hitközségi Iroda címe: Soroksári út 5-ként van megjelölve. És ez az iroda a Gráner-házban volt…”

Hogy ez mennyire igaz, kinagyítottam az idevonatkozó részt az 1882-es térképrészletből, (lásd felülről a második színes nagyított képet) hogy valóban a Soroksári út 5-ös  
Gráner telken fekete sraffozással meg is jelenik egy izraelita 6-os csillag
melyből még egyértelműbb, hogy ott valóban izraelita iroda lehetett!

Anita E-mail-je szerinti 7. rész 2. kiegészítése fotóval

"...Ezzel a 7 részes Gráner sorozat úgy gondolom tényleg befejeződött..."
Ezt írtam a jómúltkorjában, de a Gráner sorozatra aztán sok hozzászólás érkezett...és így született az első...és most még itt van egy második kiegészítés is...
Ugyanis szorgalmas topictársunk-bloghozzászólónk Benyovszky Tóth Anita küldött egy E-mail-t részemre, melynek tartalma egy rendkívül értékes fotó.  
(A fotó a Pesterzsébeti Múzeum anyagához tartozik.)

A kép Graner Sándort ábrázolja, a fotó szerintem ránézésre kb. az 1890-as években készülhetett. 

 A képhez tartozó kép alatti szöveg:
"Graner Sánor, az izr. hitközség elnöke és ker. képviselő, Erzsébetfalva"

Nagyon köszönöm Anita a kiegészítéseidet és a fotó meg ritka csoda...Gráner Sándorról képet eddig sehol nem láttunk...A fotó igazi nagy meglepetés volt.

Zoltán

15 megjegyzés:

  1. Csocsi "kiskis...."!
    Már az asszony se mondhassa, hogy keveset olvasok, mert mind a hét fejezetet elolvastam, amit írtál.
    Az utolsó térkép darabot nekem kellett volna megtalálnom, mert akkor mostam híres erzsébeti lennék mint felfedező. A 36-os meg azé lapít, és nem ír, mert semmit nem talált és nem akarja rombolni a nimbuszt-át (nem tudom ez a szó mit jelent, de valamikor olvastam valahol, és passzol ide).
    Elismerés jár neked a sok betűért amit leírtál, de meg azért is mert majdnem mindent megértettem.
    Amit meg nem azt a szomszéd magyarázta meg,
    me az is jó srác.
    Dodó

    VálaszTörlés
  2. Szia Dodó!
    Szerintem nem olyasmiről lehet szó, mint amit írtál a 36-osról, csak éppen nem ér rá tán, ill. nincs mit hozzászólnia.
    Jól tudtad annak a szónak a jelentését: tehát a "nimbusz" szó: először is latin eredetű szó, a jelentése dicsfény, fénykoszorú, sugárkorona, közmegbecsülés, tekintély.
    Dodó, igen, valóban sok betűt írtam és köszönöm elismerő szavaid!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zettvel!
    Nagyon érdekes térképet találtál megint! Az a jó az ilyen kutatásokban, hogy sohasincsen befejezve. Ha más témában kutakodsz majd, tutira előjön egy új adat erről.

    Elnézést, hogy nem reagáltam időben, de valahogy nem esett le, hogy meg kell erősíteni a házszámot. Amit én tudok, hogy az 1900. márc. 11-i Erzsébetfalvai Közlönyben az Izraelita Hitközségi Iroda címe: Ssári út 5-ként van megjelölve. És ez az iroda a Gráner-házban volt.

    És csak érdekességképpen az 1900-as év jogerős virilis névjegyzékének eleje, amiből látszik, hogy a századfordulón Gráner nem kicsit volt gazdag!!!!
    1. téglagyár
    2. Beer Vilmos
    3. Gráner Sándor
    4. Leitgeb János
    5. Lasztig Sámuel
    6. Suda János
    stb....

    üdv, Anita

    VálaszTörlés
  4. Szia Zoli!
    Minden elismerésem a hetedik (befejező?) rész munkálatinak elkészültéhez. A zárójeles rész beszúrásával, csupán Anita megjegyzésére, és igazára kívánok utalni „az a jó a kutatásokban, hogy sohasincsen befejezve, mindig akad egy addig nem ismert adat.” Anitától elnézést kérek, mert nem szószerint idéztem.
    Köszönöm az olvasótársak nevében is, az érdekes bejegyzést, a krimibe illő nyomozás során előkerült részleteket, és természetesen az ezzel járó fáradozást, ami nem csak a billentyűk böködéséből állt.
    Reméljük a következő bejegyzésed, ehhez hasonlóan, szintén izgalmas lesz.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Anita!
    Örömmel olvastam megjegyzésedet a Zoli blogjában. Reméljük más alkalmakkor, szintén megtiszteled a blog bejegyzéseket soraiddal.

    VálaszTörlés
  6. Szevasz Dodó!
    Gratulálok a megjegyzésedhez, csak azt áruld el, mitől volt oly nagy türelmed, hogy ezt a sok betűt a papírra vesd?

    VálaszTörlés
  7. Szia Anita!
    Hozzászólásod alapján a cikket a vonatkozó kinagyított térképrészlettel kiegészítette és nagyon köszönöm részletes hozzászólásod!
    Az általad említett virilis névjegyzékhez kapcsolódóan konkrétan a Leitgeb névhez egyszer majd írok egy cikkben 1-2 gondolatot!
    Zoltán

    VálaszTörlés
  8. Szia James!
    Elolvastam Anita bejegyzését és a 6-os csillag jelzés értelmet kapott, így gondoltam, ki kell egészítenem a cikket...de maradt csak hetedik rész (azért nem 8. rész), így csak 7.bef.r.kieg. lett!
    James, hozzászólásod köszönöm!

    VálaszTörlés
  9. Szia Zoltán!
    Nagyon jó lett a cikksorozat. Csodálom azt a kitartást és türelmet. (A ráforditott időről nem is beszélve.) A 82-es térkép csodálatos.
    Nagyon sok hasonló cikket szeretnék még olvasni Zettvel bejegyzéssel.
    Gyula

    VálaszTörlés
  10. Kedves Zettvel! Hát, ezzel a kinagyított részletel jól megleptél! Nem is reméltem, hogy ilyesmit megtudhatok, hogy a Gráner telken belül pontosan hol is volt ez az iroda!
    Köszönet, Anita

    VálaszTörlés
  11. Te 36os, jó lenne ha 37 es lenné egy évvel fiatalabb, talán jobban fogna az agy a fejedbe.
    Nekem Laptopim van, csak beírom amit akarok azt ott van. Minek kellene nekem papirra vetni a betüket ahogyan írtad. Eldöntöttem, hogy nálam nincsen nimbusz a számodra, me mindig froclizol.

    VálaszTörlés
  12. Szia Gyula!
    Örülök, hogy jónak találtad a cikksorozat.
    A dologhoz hozzátartozik, hogy amint írtam, jómultkorjában egy "emil"-edben leírtad, hogy kb. valóban arrafelé lehet a Graner Ház.
    Ez lendületet adott a további kutatgatáshoz.
    Gyula, köszönöm!

    VálaszTörlés
  13. Kedves Anita!
    Örülök, hogy a kinagyított részletet külön értékelted.
    Köszönöm látogatásod, hozzászólásaidat, rendszeres értékes kiegészítéseidet és üdvözöllek!

    VálaszTörlés
  14. Szia Dodó!
    Mondtam már, hogy a blogot feldobják humoros hozzászólásaid, és eszmecseréd james 36-tal...aki tényleg nem 37...
    Dodó, üdvözöllek, köszönöm látogatásod és hozzászólásaidat.

    VálaszTörlés
  15. Szia Attilás!
    Köszönöm, hogy képpel írtál a blogomról a "Pesterzsébet a Hazám" topicban!
    Örülök, hogy rendszeresen látogatod a
    blogomat és itt a blogban is várom hozzászólásaidat!

    VálaszTörlés