2012. április 11., szerda

Érintkezési pontok: a pesterzsébeti zsidó közösség története (előadásról)

A Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébet szervezésében 2012 április 10-én  kedden 17 órai kezdettel vetített képes előadást tartott Béládi Olívia történész-szociológus a Csili Vízvári László Termében.
Az előadás címe: Érintkezési pontok: a pesterzsébeti zsidó közösség története.
Az előadást Kökény Sándorné Kalmár Veronika a Klub vezetője nyitotta meg.

Az előadó részletesen ismertette az erzsébeti zsidóság történetet és azt, hogy milyen jelentős tevékenységet fejtettek ki Pesterzsébetünk történelmében. Hallottunk többek között Gráner Sándorról aki a híres erzsébeti zsinagógát építtette, alapkőletétel 1900 máj. 22-én, átadás 1901-ben volt.
(korábban a Gránerekről 2011-ben már 7 részes cikksorozatot írtam, ez az első rész linkje: Erzsébetfalva első lakóháza-Gráner Ábrahám, Gránerek (1.r.) címmel 2011 március 21-től szeptember 24-ig) 
Hallottunk többek között Perlesz Sándor Kötszövőgyáráról, (a Perlesz képet james Fal-Art blogjából Harisnyagyár (volt Perlesz) vettem, köszönet james), valamint Breuer Bernát textilgyáráról, a Rosenstrauss Gyufagyárról, Schwarz Imre Likőrgyáráról, a Posnansky és Sterlitz Kátránygyárról,(lásd ehhez james egyik cikkét, Kátrány gyár Pesterzsébet: http://fal-art.blogspot.com/2008/12/ktrny-gyr-pesterzsbet.html

Weiss Manfrédékről, továbbá Pauncz Ignác, Pick Miksa, Klein Manó, továbbá a jelentősebb kereskedők és mások tevékenységéről is hallottunk.
Megismertük a környező településeken a zsidó közösségek népességalakulási adatait, az adatok változását az idők folyamán.
Részletesen ismertette az előadó az intézmények kialakulását, pl. Chevra Kadisa, Aggok háza, Zsidó elemi iskola.







A pesterzsébeti szegényeket illetően a "A mi konyhánk" segítő tevékenységét is megismertük, mely Ney Leo ingatlanügynök támogatásával történt.
A világháborús hősi halottakról is hallottunk, valamint a borzalmas német haláltáborokról, holocaustról.
Megismertük Dr. Kisháber Béla erzsébeti főrabbi (1900-1947) hosszú időn át tartó fontos tevékenységét és másokét.
A Budapesti Újság is írt az előadásról és cikkemről is.
Nagyon érdekes és hasznos dolgokat hallottunk Béládi Olíviától, ugyanúgy, mint 2011 februárban  is.
http://zettvel.blogspot.com/2011/02/pesterzsebeti-kisiparosok-kiskereskedok.html
Köszönjük a Csili Helytörténeti Klub Pesterzsébetnek a szervezést és Béládi Olíviának a jó előadást.

(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

6 megjegyzés:

  1. Érdekes, értékes összeállítás,lehetne az előadások írásos formáját is megismerni?
    Jómagam is zsidó származású vagyok anyai ágon,bár hitéletet nem éltünk,zsidó "szabályokat" nem tartottunk,ahogy mondani szokták ateisták vagyunk.Az erzsébeti zsidóságról szinte semmit nem tudok,egy-két nagy név kivételével,rövid pár éves erzsébeti tartózkodásom alatt a "hétköznapi emberekkel" nem nagyon tartottuk a kapcsolatot,anyámék felejteni akartak 44-ben Hévízen ,majd a Perczel Mór utcai ház pincéjében bujkáltunk,nekünk sikerült megmenekülni,de mostohaapám feleségét,3 gyermekét elgázosították.Anyám családjából néhányan ott maradtak,mások 30 kilósan ,igen betegen jöttek haza.
    Elnézést a személyes emlékekért,A Holocaust emléknapja kapcsán jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  2. Szervusz kedves Vera!
    Szerintem az előadók többsége az előadásokat nem szokta leírni, tán legfeljebb vázlatos formában, de nyilván jelen esetben nem tudhatom igazán.
    A vetítendő képek Power Point formában szoktak megjelenni és a képekhez hozzámondjuk a gondolatainkat, ill. az esetlegesen röviden jegyzetelt dolgokat.
    Vera, nagyon örülök, hogy értékesen kiegészítetted a cikkbejegyzést.
    Külön értékesnek tartom, hogy megosztottál velünk szomorú családi emlékeket és személyes dolgokat, köszönöm.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Nemecz Vera,

    nagyon kíváncsi lennék személyes emlékeire, és ha vannak, a családi dokumentumokra is.
    Úgy gondolom, érdemes lenne a pesterzsébeti zsidóság történetét írásos formában is megörökíteni.
    Üdvözlettel:
    Béládi Olívia
    szociológus-történész
    beladiolivia@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz kedves Olívia!
      Nagyon köszönöm hozzászólásod és érdeklődésedet. A Nemecz Verával kapcsolatos elérhetőségeket emilekben megbeszéltük és egyeztettünk, tehát így rendben van. Ezt a teljesség kedvéért írtam, csak ide.
      Biztos vagyok benne, hogy különböző történelmi-helytörténeti dolgokban fogunk még egyeztetni és köszönöm.
      Üdvözöllek Olívia és minden jót kívánok.
      Zoltán

      Törlés
  4. Kedves Olívia!

    Bármikor rendelkezésedre állok ,/elnézést, azt hiszem a tegeződési forma jobb lenne/,de előjáróban meg kell mondanom,hogy mi a Belvárosban éltünk,csak a háború után kb,46-ban költöztünk Erzsébetre,ahol 56 végéig éltünk.A család ateista,így semmilyen zsidó szokást ,ünnepet stb. nem tartottunk, kivéve néhány finom jellegzetes ételek /nem kóser formában/ elkészítésén ,na és kényes tisztaságmánián kívül.A zsidó közösséggel nem tartottunk kapcsolatot,egyfajta struccpolitika miatt ,felejteni akartak -gondolom én- nekem nagyon keveset, szinte semmit nem meséltek,csak azt tudtam hogy zsidó származású vagyok és sok borzalom történt a családban,nem volt téma.Arra viszont emlékszem,ha szidták a zsidókat nagyon ki tudtam állni és hol védekezni,hol támadni és mindig büszkén vállaltam származásomat.
    Anyámnak van néhány oldalas visszaemlékezése,dokumentum talán az én bizonyítványom ahová be van írva izraelita.Majd azért keresek,a baj csak az hogy anyám halála után mostohaapám szinte semmit nem adott ,de ez egy külön történet,így alig van írásos,ill.hasonló emlékem anyámról.Bővebben emailbe,vagy nem tudom milyen formában szeretnél információt szerezni
    tőlem.
    Üdvözlettel Nemecz Vera

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szervusz kedves Vera!
      Az emiles kapcsolatfelvételek megtörténtek és nagyon köszönöm, amit írtál itt Olíviának. Biztos vagyok benne, hogy miután Olíviával felvettétek a kapcsolatot, néhány információt, érdekes dolgot az életetekből, a család sorsának alakulásáról el fogsz tudni mondani, ami mindannyiunk számára értékes és érdekes.
      Vera kedves, köszönöm.
      Üdvözöllek kézcsókkal,
      Zoltán

      Törlés