2012. július 12., csütörtök

Pesterzsébet és környéke (2.r.) 1988, szomszédolás térképrészletek

Jelen sorozatom első részében írtam, hogy több ismerősöm kérte, hogy ne csak 100...150 éves és valahány éves térképeket tegyek fel Pesterzsébetről és a környékről, hanem csak 30...40 évvel ezelőtti térképeket is...és tehát ne csak Pesterzsébetről , hanem a Pesterzsébettel közeli, környező szomszédolós területeinkről is...azaz Soroksár, Csepel, Kispest, Pestlőrinc térképeket-térképrészleteket is...

Ez alkalommal egy saját tulajdonú, 1988-as évjáratú Budapest térképet vettem elő és scanneltem ki belőle az idevonatkozó délpesti szomszédolós térképrészleteket.
A térkép akkor 31 forint 30 fillérbe került, de az is igaz, hogy akkoriban egy ilyen magamfajta tervező-kivitelező mérnökemberke fizetése úgy emlékszem  jó, ha kb. 10-11 ezer Ft volt...

(A képek nagyított alakban történő megtekintése: jobb gombbal "Kép megjelenítése", aztán kattintás a (+) nagyítási nézetre)

Pesterzsébet,  Csepel és Kispest részlet 1988  
(Néhány utcanév változási érdekesség: A mai Városközpontban Topánka utca neve akkor még Prieszol József utca volt, a mai Lajtha László utca még Krammer Sándor utca volt, a mai János utca akkor Ságvári Endre utca volt. A nevezetes Szent Imre herceg utca akkori neve Ősz Szabó János utca volt. Az 1950-es évekbeli kertvárosi Partizán utca ma már Erzsébetfalva egyik leghíresebb alapítójának nevét, azaz Hitel Márton nevét viseli.)
Pesterzsébet és Soroksár részlet, Csepel, Kispest részlet 1988 
(Érdekesség: Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház még nincs...a terület gyakorlatilag még az Újtelepi-parkerdő részét képezi, másik fontosabb érdekesség, hogy a Kisdunánál még a Délpesti Szennyvíztisztító  sem létezik)
Csepel, Pesterzsébet és Soroksár Millenniumtelep részlet 1988
Pesterzsébet, Soroksár, Kispest, Pestlőrinc részletek 1988
Budapest Autóbuszvonalak részlet 1988
Budapest: Autóbuszvonalak részlet, Villamosvonalak és egyéb1988
Budapest térkép 1988, Budapest főváros címerével

Remélem, ez alkalommal is lesznek olyan olvasók, akik ezeket az 1988-os délpesti térképeket és budapesti közlekedési vonalakat kedvteléssel tanulmányozgatják, nézegetik...és nosztalgiát is ébreszt...
(bejegy.: Zettvel-Zoltan-kiskiskosutis)

11 megjegyzés:

  1. 1988-ig laktam az Alsóteleki utcában a lakótelepen.A költözés elötti évek valamelyikében,87 vagy 86-ban már jártam a Jahn Ferenc-be térdemet vizsgálgatták.Majdnem be is fektettek.Tehát 88-ban egész biztos volt már kórház,csak a térképeket akkoriban elég sok átfutási idővel frissítették.Ha jól emléxek akkor még villamossal mentünk Pacsirtáig,onnan 59-essel,mert 19-es busz még nem volt.Ezért érdekes nekem ez a térkép(egyébként nekünk is megvolt ez).19-es busz úgy emléxek 1987 május 1-én indult,és nagy megütközést keltett a felnöttekben hogy csúcsidőben csak 15 percenként ment.Pedig akkor a HÉV 7 (HÉT!!) percenként ment csúcsba.
    tujasofőr

    VálaszTörlés
  2. a buszjárat felsorolásnál már Jahn Ferenc kórház van végállomásnak kiírva.

    VálaszTörlés
  3. még az jutott eszembe,ez volt az első olyan kiadású térkép,amin a tömegközlekedési járatok nem csak pirossal voltak jelölve(folyamatos,szaggatott,pöttyösvonal,stb) hanem piros és kék is volt :) én főleg ezért emléxek erre a térképre :)

    VálaszTörlés
  4. az viszont már akkor is foglalkoztatott,hogy vajon Soroksáron az Erzsébet utcai vasúti felüljárót miért és mikor bontották le?Mai napig áll mind két felhajtója.Kb.másfél éve olvastam,hogy tervbe van a visszaépítése.

    VálaszTörlés
  5. Szevasz kiskis !
    Csak nem rokonaid a Kogutowitcz Manóék?
    Ennyi térképet az ő üzletükben láttam utoljára.
    Jól sokat összeszedtél, most aztán bogarászhatok köztük kedvemre.
    Dodó

    VálaszTörlés
  6. Szia tujasofőr-kispocak!
    1. Először is jól esik, hogy a privát életedből is írtál momentumokat.
    2. Igaz, a Wikipédia szerint: „…A kerület fontos intézménye a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, amelyet 1980-ban adtak át…” A térképen valóban nincs feltüntetve az 1988-ban már kb. 8 éve létező Kórház…így a buszjárat ismertetőnek is igaza van!
    3. A soroksári vasúti felüljáróhoz remélem mások még hozzászólnak…
    4. Az 1976-os térkép, amelyet júniusban tettem ki, az már piros és kék jelzéssel tünteti fel a villamos és buszjáratokat.
    5. Részletes hozzászólásaidat és kiegészítéseidet nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  7. Szia Dodó!
    1. Hát'bíz'a a Kogutowitcz Manóék nem rokonaim...de az tény, hogy mindig szerettema térképeket és a történelmet...így gyűjtögettem is az általam érdekesebbnek vélt dokumentumokat...
    2. Örülök, hogy tetszik a cikkem...és bogarásszál benne kedvedre...
    3. Dodó, hozzászólásod köszönöm!

    VálaszTörlés
  8. Szia Zoli!
    Jó kis ismeretterjesztő amit összehoztál a térképpel.
    Már nem emlékszem, hányadikos voltam a suliba,
    mikor a földrajz órán csak "Kogutowitcz" kiadású térképet használhattunk.
    Állítólag csak azok voltak elég hitelesek.
    Én is úgy tudtam.

    VálaszTörlés
  9. Szia james!
    Azok a "Kogutowitcz" térképek tényleg jók voltak...pedig még nem léteztek sem űrtávközlési rendszerek, meg számítógépek sem léteztek...
    Mégis volt nagyon rendesen jó térképészet...és valóban nagyfokú alapossággal és hitelességgel...
    James, köszönöm elismerésedet és hozzászólásodat!

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!Ki emlékszik a 1988-as Pöltenberg utcai nagy csőtörésre???

    VálaszTörlés
  11. Kérem jelezze, ha valakinek van információja arról, hogy az 1985. évben Budapest XX., Soroksár-köz néven szereplő közterület neve milyen névre változott.

    VálaszTörlés