2010. december 22., szerda

Erzsébetfalván két híres templomunk






Erzsébetfalván két híres templomunk

Itt van Szent Karácsony ünnepe és ebből az alkalomból két híres templomunkkal kapcsolatos cikket rakok fel.

Erzsébetfalva az 1870-es évek után jelentősen fejlődött és templom felépítése is sorra került.
A Szilágyi Lajos utca és a Templom utca kereszteződésében (ma Baross utca és Zilah utca sarkán), akkori nevén Templom téren felépítették és 1876 november 19-én felszentelték az első katolikus templomot.

Egy idő után nagyobb templomra volt szükség, és az akkori erzsébetfalvai Piacz téren (ma Szent Erzsébet tér) felépítettek egy másik katolikus templomot. A templomot 1909 július 11-én avatták fel és szeptember 8-án szentelték fel.
A régi Zilah utcai első katolikus templomot 1913-ban lebontották és a piactér funkció az erzsébeti Vásárcsarnok felépítése után megszűnt és a Vásárcsarnokhoz került át, a Piacz tér Szent Erzsébet tér nevet vett fel.
A csatolt zöldes színű 1902-es térképen pirossal jelölve van az első katolikus templom az akkori Templom téren, a barnás 1910 utáni térképen az új Szent Erzsébet Templomunk is látszik.

Remélem nem követek el hibát azzal, hogy a Pesterzsébeti Múzeumban az általam megvásárolt „Pesterzsébet Anno” c. könyvből vett 1909-1910-es egykori képeslapot népszerűsítésként erzsébeti blogunkba kirakom.
A csodás fotó a Pesterzsébeti Múzeum kiadásában megjelent könyvből való, a könyvet mindenkinek nagyon ajánlom, a képen mindkét híres katolikus erzsébeti templomunk látszik:
„Erzsébet Fogadalmi Templom, Erzsébetfalva, Jelen, Múlt.”


Kívánok mindenkinek Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket és jó Egészséget!

(bejegy.: Zoltan-kiskiskosutis)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése